Harvahampaisuus on merkki suurentuneesta dementiariskistä

Hampaiden lukumäärästä voi mahdollisesti päätellä, ketkä iäkkäät ovat suurentuneessa vaarassa sairastua dementiaan lähivuosina.

Journal of the American Geriatrics Society -lehden julkaisemat japanilaistutkimuksen tulokset perustuvat 1 600 kotonaan asuvan iäkkään viisivuotiseen seurantaan.

Verrattuna osallistujiin, joilla oli tallella vielä ainakin 20 hammasta, riski sairastua dementiaan oli 60–80 prosenttia suurempi osallistujilla, joilla oli korkeintaan 19 hammasta tai ei lainkaan hampaita. Hampaiden lukumäärä liittyi myös Alzheimerin taudin riskiin.

Japanilaisten tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne saattavat selittyä muun muassa hampaiden putoamiseen johtavilla tulehduksilla, jotka altistavat sydän- ja verisuonitaudeille ja samalla mahdollisesti myös dementialle. Hammasterveys kuvastaa myös laajemmin ihmisen terveyttä, ravitsemuksellista tilaa ja elinoloja, jotka voivat selittää dementiariskin.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Suu puhtaaksi!

Miten suun saa pysymään kunnossa kotikonstein? Voiko hyvää hammashoitoa saada halvalla? Suukirurgi Pekka Asikainen kommentoi aihetta vuonna 2013 Studio55.fi-lähetyksessä. 

Suu puhtaaksi! 21:29

Lue myös:

    Uusimmat