Harva tietää tätä tatuoinneista – jokaisesta kertyy väriä imusolmukkeisiin: "Turhaa huolta syöpäpotilaille"

Tatuointi voi joskus viivästyttää melanoomadiagnoosia. Tumman värin alta ei välttämättä huomaa, mikäli ihoon on ilmestynyt luomi, joka vaatisi tarkkailua. Suomalaisasiantuntijoiden mukaan suurempi ongelma on kuitenkin se, että harva tietää tatuointivärin kerääntyvän imusolmukkeisiin.

Saksassa tunnetaan tapaus, jossa 29-vuotias mies halusi suuren tatuointinsa poistettavan. Tatuointi peitti miehen kummatkin käsivarret ja rintakehän. Kun tatuointia oli poistettu pitkään, millimetri millimetriltä laserilla, lääkärit huomasivat miehen olkapäässä luomen. Luomen, joka oli ollut mustan tatuointivärin alla. Asiasta kirjoitti LiveScience.

Mies suostui lopulta lääkärien ehdotukseen siitä, että luomi tutkittaisiin ja hyvä niin, sillä luomesta löytyi melanooma.

Suomalaislääkärit ovat kuulleet samankaltaisista tapauksista ja kirjoittaneet aiheesta paljonkin alan lehdissä.

– Jos ihmisellä on tummia tatuointeja, luomista ja niiden muutoksista ei pysty sanomaan yhtään mitään. Tätä ihmiset eivät ajattele ja tämä on ehdottomasti kliininen ongelma. Ei ihan tavallinen muttei toisaalta tavatonkaan, sanoo ihotautilääkäri ja patologi Susanna Juteau.

Patologi Juteauta huolettaa kuitenkin se, että jokaisesta tatuoinnista päätyy tatuointiväriä ihmisen imusolmukkeisiin.

– Vaikka tatuointi olisi nilkassa, väri hakeutuu yleensä lähimpään imusolmukkeeseen, eli nivusiin. Tätähän ihminen ei ajattele ollenkaan tatuointia ottaessaan. Jos iho rikkoutuu tatuoinnin kohdalta, niin väri lähtee taas imunestekierron mukana liikkeelle.

Ylimääräistä huolta imusolmukkeista

Imusolmukkeissa oleva tatuointiväri voi tuottaa ylimääräistä stressiä hoidettavalle potilaalle. Kun melanoomapotilaalta poistetaan leikkauksessa imusolmukkeita, ne voivat olla mustia. 

Imusolmuke voi myös suurentua tatuointivärin takia.

– Imusolmukkeista kyllä sitten näkee, onko siinä tatuointiväriä vai syöpäsoluja. Mutta tämä vaatii aina, että imusolmuke tutkitaan, mikä taas aiheuttaa huolta ja turhaa leikkaushoitoa potilaalle, kertoo ihotautien erikoislääkäri Nicolas Kluger.

Juteau puolestaan kertoo, että tatuointivärin löytyminen imusolmukkeesta on hyvin tavallista; hän näkee tapauksia noin joka toinen kuukausi.

– Ongelma on se, että tatuointivärin alle voi jäädä yksittäisiä soluja, ja niitä ei voi nähdä värin alta.

Väri ei poistu koskaan kokonaan

Vaikka tatuoinnin poistaisi laserilla iholta, imusolmukkeista väri ei koskaan poistu. Tämän takia lääkärit suosittelevatkin harkitsemaan tarkoin tatuoinnin ottamista.

– Itselläni on kahdeksan tatuointia, Kluger nauraa, mutta jatkaa:

– Täytyy varmistaa, että oikeasti haluaa tatuoinnin. Tatuointistudio tulee valita tarkoin, sen on oltava hygieeninen ja luotettava. Ja jos yhtään pelkää allergista reaktiota, kannattaa valita mieluummin musta kuin värillinen tatuointi. Varsinkin punainen, pinkki ja violetti väri aiheuttavat usein allergisia reaktioita.

Juteau kertoo puhuneensa tatuoinneista ja niiden lääketieteellisistä vaikutuksista paljon parikymppisten tyttäriensä kanssa.

– Toisella tyttärelläni on pienen pieni puolikuu. Huomasin sen vasta vuoden jälkeen, vaikka tytöt olivat yrittäneet kuinka nostaa nilkkaa näytille, Juteau nauraa.

– Jos ihminen haluaa tatuoinnin, niin on se jokaisen oma päätös. Hirveän kookkaita kuvia ei mielestäni kannata ottaa eikä missään nimessä luomialueelle.  

Pääkuvan lähde: Skin Cancers Arising in Tattoos: Coincidental or Not?Kluger N. · Phan A. · Debarbieux S. · Balme B. · Thomas L. Dermatology 2008;217:219–221 (DOI:10.1159/000143794)

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja