Harri Koskinen/ Block valaisin

Harri Koskisen suunnittelema Block-valaisin on t.i.l.a.-ohjelmassa esitellyistä moderneista klassikoista kaikkein nuorin. Sitä on tehty vuodesta 1995, mutta se oli jo syntyessään klassikko. Muodit tai trendit eivät tule vaikuttamaan sen elämään. Block ei vanhene.

Vuonna 1970 syntyneelle Harri Koskiselle tyypilliseen tapaan Block on yksinkertainen, eleetön ja siinä on juju, idea, joka on yksinkertaisuudessaan nerokas. Block on kuin jääkuutio, jonka sisällä palaa hehkulamppu. Ajatus on hauska ja samalla todellisuudessa mahdoton, mikä tekee siitä kutkuttavan mielenkiintoisen.

Lasikuution sisällä näyttää olevan normaali E 27 -kantainen hehkulamppu. Hehkulampun muoto on hiekkapuhallettu kuution sisäpintaan ja tuohon tilaan on saatu mahtumaan pienemmän lampun kanta ja lamppu. Nykyään on saatavana myös pienempi Block, jonka sisällä palaa halogeeni.

Block oli Harri Koskisen läpimurtotyö. Se oli esillä Artekin näyttelyssä ja sieltä sen löysi Design House Stockholmin Marion Rosenlew. Näin sen valmistus päätyi Ruotsiin.

Valaisimista kiinnostui ja niitä myös osti itselleen Japanilainen Issey Miyake, joka innostui Koskisen töistä ja henkilöstä siinä määrin, että kutsui tämän pitämään näyttelyn Japaniin yksityisgalleriaansa. Sen jälkeen Koskinen on suunnitellut Miyaken muotitalolle parfymipullon ja rannekellon.

Näin Block veti suunnittelijansa jo nuorena suoraan maailman metropoleihin ja siitä pitäen vientiä on riittänyt. Block kuuluu mm. New Yorkin Modernin taiteen museon pysyväiskokoelmiin.

Toimittaja Hanna Sumari, Kuvauksen valaisimet Designmuseon myymälä

t.i.l.a. 21.4.2005

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja