"Harrastelijalle vain hallaa" - asiantuntijat tyrmäävät Nokian 41 megapikselin kameran

Nokian tänään julkistamaa 808 Pureview -puhelinta mainostetaan 41 megapikselin kameralla. Mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa kuvaajalle?

– Ei sillä ole merkitystä, mutta maallikolle se kuulostaa varmasti tosi hienolta, toteaa tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner Aalto-yliopistosta.

Hän toteaa, että pieniin kuoriin ei yksinkertaisesti saa samanlaista optiikkaa kuin järjestelmäkameraan: vertailu vaikkapa kymmenen megapikselin järjestelmäkameran kanssa on nopeasti tehty.

Mannerin mukaan tärkeämpää on kuvan kohinan poistaminen ja kameran toimivuus vähäisessä valossa.

– Sunnuntaikuvaaja tekee vain itselleen hallaa tällaisella kameralla, sanoo valokuvaaja Kenneth Lehtinen, joka on myös julkaissut harrastelijoille suunnatun valokuvausoppaan.

Lehtisen mukaan harrastelija ei hyödy suuresta megapikselimäärästä. Todennäköisempää on, että kuluttaja hämmentyy arkikäytössä valtavasta kuvakoosta, joka voi hidastaa kuvankäsittelyä kotikoneella.

Manner huomauttaa, että yhä isommat kuvat pakottavat hankkimaan lisää kovalevytilaa kodin laitteisiin.

Ammattilaisten pikselisota jo rauhoittunut

Kenneth Lehtisen mukaan megapikselit ovat olleet kamera- ja kännykkävalmistajille helppo tapa markkinoida uusia tuotteita. Kuluttajiin tämä tarttuu helposti etenkin tavaratalojen ja isojen ketjujen mainoksista.

– Tavalliselle kuluttajalle megapikseleistä on tullut yhtä kuin kuvanlaatu, Lehtinen sanoo.

Ammattilaiset tietävät, että laatuun vaikuttavat merkittävästi kennon koko, kameran ohjelmisto ja objektiivien laatu.

Lehtinen huomauttaa, että ammattilaisvälineiden markkinoinnissa megapikselisota onkin jo rauhoittunut.

– Ammattikuvaajalla on tyypillisesti 12-24 megapikseliä kamerassaan. Poikkeuksena ovat mainoskuvaajat, jotka tarvitsevat lisäresoluutiota esimerkiksi isojen mainoslakanoiden tekoon.

Onko Nokian uuden kännykän kamerassa sitten jotain hyvää?

– Toivottavasti nyt saataisiin aikaan keskustelu kuvan ominaisuuksista, joilla on merkitystä. Tai sitten vain muut yhtiöt alkavat vetää samaa korttia esiin, Manner pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat