Hapankaalin profiilia nostatetaan Saksassa

Saksalaiset tunnetaan monesta asiasta, eikä vähiten kansakunnan lämpimästä suhteesta hapankaaliin. Nyt hapankaalintuottajat ovat kuitenkin hädissään. He pelkäävät vähemmän trendikkääksi muuttuneen perinneherkun kysynnän vähenevän edelleen, ja yrittävät keinolla millä hyvänsä kohottaa tuotteensa profiilia.

Miten maistuisi hapankaalipitsa? Entäpä hapankaalilasagne? Tai hapankaalikakku tai hapankaalisushi? Euroopan hapankaalituottajen taannoisessa kokouksessa esiteltiin eksoottisia hapankaalireseptejä oikein urakalla. Tavoitteena on saada hapankaalin menekki uuteen nousuun.

-Yritämme karistaa hapankaalin harteilta painolastiksi kasvaneen antiikkisen imagon ja tehdä tuotteesta osan nykyaikaa, Saksan suurimman hapankaalitehtaan johtaja Eckart Hengstenberg luonnehtii.

Hengstenbergin johtama yritys vastaa kolmasosasta Saksassa vuosittain tuotettavasta 105 000 tonnista hapankaalia. Hänen mielestään saksalaisten tulisi olla ylpeitä sitä, että koko maailma tuntee saksalaisen hapankaalin.

-Hapankaali on osa kulttuuriamme. Se on maallemme hyvää mainosta, Hengstenberg kiteyttää.

Hapankaalia huusi tullessaan

C-vitamiinipitoisuudestaan tunnetun hapankaalin toi Euroopan kulmille "hirveän miekkansa hilpeä kolistaja" Tsingis-kaani, joka ruokki "sauerkrautilla" ahnaasti etenevää sotajoukkoaan. Myöhemmin hapankaalia nautittiin muun muassa Kristoffer Kolumbuksen löytöretkillä.

Sittemmin hapankaalista tuli tärkeä osa muun muassa saksalaisten ruokavalioon. Vähentyneestä kulutuksesta huolimatta saksalaiset nauttivat edelleen 1,8 kiloa hapankaalia vuodessa henkeä kohti. Idempänä hapankaali maistuu vielä paremmin. Esimerkiksi Venäjällä hapankaalia syödään runsaammin kuin Saksassa.

Lännen hapankaalimarkkinoita yritetään nyt elvyttää muun muassa muistuttamalla sen terveellisyydestä.

-Läskireunainen possu tai makkarat ovat hapankaalille huonoa seuraa. Ne murhaavat osan hapankaalin terveysvaikutuksista, sanoo Hengstenberg, joka itse nauttii noin kymmenen kiloa hapankaalia vuodessa.

Hengstenbergin kanssa samoilla linjoilla on ranskalainen hapankaalipomo Michel Husser.

-On aivan väärin mieltää hapankaali pelkästään makkaroiden kyytipojaksi, Jyrisee Husser ja vakuuttaa uskovansa hapankaalin uuteen tulemiseen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat