Hans Välimäen tärpit kevään juhliin – ja tätä perinneherkkua ei kannata hänelle tarjota!

Keittiömestari Hans Välimäki armahtaisi valmistujaisjuhlien järjestäjiä minimoimalla tarjoilua, ja vinkkaa, että perinteinen kermakakku ja lusikkaleivät ovat myös pikkuhiljaa väistymässä kahvipöydän tarjoiluvadeilta. – Itse en pidä kermakakusta yhtään, Välimäki kertoo.

Kevään valmistujaisjuhlien tarjoilut saattavat aiheuttaa monessa perheessä päänvaivaa. Huippukokki Hans Välimäen mukaan yleisin virhe juhlien ruokailun järjestämisessä onkin suunnittelemattomuus.

– Jos ei ole tarkkaan mietitty jo ennakkoon mitä tarjotaan ja mikä on kutsuttavien henkilömäärä, ruokaa tehdään varmasti joko liian vähän tai aivan liikaa, Välimäki summaa.

Juhlapöydän tarjoiluvalikoivaa miettivälle Välimäki vinkkaakin laskupään käyttämistä. Kun ruoka on mitoitettu oikein, juhlien järjestäjä selviää työurakasta helpommin.

Jos juhlien aloittamisajankohta on iltapäivällä, ovat vieraat ehtineet jo nauttia lounaan kotona. Tällöin Välimäen mukaan lämpimän ruoan tarjoilemisen voi suosiolla ohittaa ja siirtyä suoraan kahvipöydän antimiin.

Panosta tarjoilussa suolaiseen!

Hans Välimäki suosittelee käyttämään tarjottavien ruokien suunnittelussa tervettä järkeä. Juhlien järjestäjän tulisi tiedostaa omat kykynsä ja mitoittaa keittiössä häärimiseen käytettävissä oleva aika. Monensorttisesta ruoasta notkuvan pöydän sijaan muutamalla harkitusti valitulla tarjottavalla saa aikaan toimivan kahvittelukokonaisuuden.

– Ei kannata tehdä mitään kauhean isoa repertuaaria. Seisovaan pöytään riittää viidestä kuuteen pientä suolaista vaihtoehtoa ja kolme makeaa. Siinä on hyvä yhdistelmä, eikä yhtään enempää tarvita.

Monen juhlapöytää vesi kielellä kiertävän lautaselle valikoituu nykyään enemmän suolaisia kuin makeita vaihtoehtoja. Välimäki suositteleekin panostamaan makeiden tarjottavien sijaan enemmän suolaisen naposteltavan puoleen.

Perinteinen kermakakku ja lusikkaleivät ovat myös pikkuhiljaa väistymässä kahvipöydän tarjoiluvadeilta.

– Eihän niissä mitään vikaa ole, mutta ne ovat sellaisia helppoja ja varmoja ratkaisuja. Itse en pidä kermakakusta yhtään. En ole koskaan tykännyt kakuista muutenkaan kauheasti. Kallistuisin enemmän raikkaampien tarjottavien suuntaan, keittiömestari lataa.

Välimäki vinkkaakin hyödyntämään valmistujaistarjoiluissa eritoten sesonginmukaisia raaka-aineita. Makeisiin suupaloihin saa potkua marjaisilla ja hedelmäisillä lisukkeilla.

Tanja Korpela/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja