Hannu Väisänen: Taiteilijaroolini pitävät minut ehjänä

Vieraana taiteilija Hannu Väisänen 25:53

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut taiteilija Hannu Väisänen kertoi, kuinka kirjailijan ja kuvataiteilijan roolien yhteensovittaminen sujuu.

Finlandia-palkittu kirjailija ja Kalevalan kuvittanut kuvataiteilija Hannu Väisänen sanoo, että toisen romaaninsa jälkeen hänen oli pakko tehdä selkeä jako kirjoittamisen ja kuvataiteen välille.

– Sille ei voi mitään, että esimerkiksi kuvataiteilija ei saa sillä tavalla näkyvyyttä kuin kirjailija, tai hyvin harvassa tapauksessa ainakin. Piti sitten tehdä ratkaisevia päätöksiä, koska ymmärsin, että ehdottomasti myös jatkan molempien tekemistä.

Usein taiteen parissa työskentelevien ajatellaan työskentelevän tunteen perässä, tunnustellen mikä päivän tunnelma on. Väisänen sanoo, että tällainen työskentelytapa ei sovi hänelle ollenkaan. Sen sijaan hän on jakanut työvuotensa tiukasti kirjoittamis- ja kuvataidejaksoihin. Väisäsen mukaan toisella tavalla työskentely vain sekoittaisi hänet.

Kuvataiteilijan ja kirjailijan roolien välillä tasapainottelu on kuitenkin osoittanut Väisäselle toimivaksi. Vaikka taiteilijakollegat varoittelivat häntä eri roolien välillä sukkuloinnin vaarallisuudesta, kokee Väisänen, ettei se ole haitannut hänen työskentelyään. Päinvastoin.

– Ne juuri pitävät minut ehjänä, että harjoitan molempia. Muuten tuntuisi siltä, että amputoidaan käsi tai jalka.

Milloin Hannu Väisänen tajusi tahtovansa taiteilijaksi? Ovatko Väisäsen kirjojen tarinat tosia? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat