Hannele Lauri paljastaa Vesa-Matti Loirin salaisen puolen: "Veskulla oli karisma, mutta sädekehää hänen ympärilleen ei voi laittaa"

Hannele Lauri muistelee Vesku Loiria 3:09
Hannele Lauri muistelee Vesku Loiria

Näyttelijä Hannele Lauri muistelee MTV:n uudessa Vesa-Matti Loiri -dokumentissa entistä kollegaansa ja ystäväänsä. Tämän jutun kommentteja ei nähdä ohjelmassa.

Hannele Lauri ja Vesa-Matti Loiri tutustuivat toisiinsa 1970-luvulla opiskellessaan Teatterikorkeakoulussa. Ystävyksillä oli tuolloin myös romanssi.

Myöhemmin näyttelijät esiintyivät yhdessä muun muassa legendaarisessa Spede Show’ssa. Spede Pasasen Mainos-TV:lle tekemää sketsisarjaa tehtiin vuosina 1964–1987. Hannele Lauri muistelee Speden ja Loirin lukuisia tappeluita: "He eivät koskaan tuoneet niitä studioon"

Sarjassa nähtiin ensimmäisen kerran useita tunnettuja sketsihahmoja, kuten Loirin esittämät Uuno Turhapuro ja Nasse-setä. 

– Se oli hyvä koulu minulle, koska olen tarkkailija. Ja ketä nyt olisi parempi tarkkailla kuin Vesa-Matti Loiria, Lauri kertoo toimittaja Kari Pyrhösen haastattelussa Spede Show’n tekemisestä. 

– Teki hän minkä tyypin tai hahmon tahansa, se oli totta. Se on yksi komiikan tärkein asia. Että vaikka sinulla olisi kuinka hassu hattu päässä, niin sen ihmisen, jota esität, on oltava totta.

"Mitäs hauskaa tässä on?"

Yksi sarjan muistetuimmista sketseistä on ”Naisen logiikka”. Pasanen ja Lauri ihmettelevät siinä kahvinjuonnin lomassa esimerkiksi tekniikkaan liittyviä peruskysymyksiä.

– Kun Spede, Vesku ja Simo (Salminen) tulivat Maikkarin kahvioon ja kertoivat, että nyt ruvetaan tekemään sellaista sketsiä kuin Naisen logiikka ja pyysivät minua lukemaan tekstin, ja kun sen luettuani ihmettelin, mitä hauskaa siinä on, he purskahtivat nauruun – että just toi, Lauri sanoo.

"Karismaa ei voi ostaa"

Lauri kertoo ihailleensa aina Loirin karismaa. 

– Kaikilla ei ole karismaa. Eikä sitä voi ostaa eikä myydä. Veskulla oli se. Hänen ei tarvinnut kuin tulla huoneeseen, niin kyllä siihen reagoi. (Se johtui) Veskun koko persoonasta ja tavasta puhua.

Loirissa oli kuitenkin myös sellainen puoli, josta harva ulkopuolinen tiesi.

– Kyllä Vesku osasi olla ilkeäkin. Jos hän inhosi jotakuta… jos vaikka Maikkarin kahvilaan tuli joku, josta hän ei erityisemmin pitänyt, kyllä Vesku siitä minulle kuiskasi: ”Tuokin idiootti on tuolla”, Lauri kertoo ja nauraa. 

– Että ei Veskun ympärille voi mitään sädekehää laittaa. Minä puhun hänen ammattitaidostaan. Mutta ei hän tieten tahtoen pahasuopa ollut, tai että hän olisi halunnut pahaa toisille.

Laurin mukaan häntä ja Loiria yhdisti pyrkimys nimenomaan oikeudenmukaisuuteen.

– Me molemmat inhosimme epäoikeudenmukaisuutta. Sitä meidän oli vaikea antaa anteeksi ihmisille, jotka tekivät epäoikeudenmukaisesti joko meille tai meidän läheisellemme. 

Ystävykset pystyivät puhumaan kaikesta

Lauri kertoo, että hän pystyi puhumaan Loirin kanssa mistä tahansa.

– Kerran kun Vesku aloitti jonkin lauseen ja minä jatkoin sitä, hän sanoi, saisiko hän sanoa joskus itse lauseen loppuun asti. Sanoin siihen, että mutta kun tiedän, mitä aiot sanoa, Lauri sanoo ja nauraa taas muistolle.

Hannele Lauri on mukana dokumentissa VESKU – naurun ja surun kulkuri, joka julkaistaan tänään MTV Katsomossa. Ensiesitys on MTV3-kanavalla tänä iltana kello 21. Käsikirjoitus ja ohjaus Kari Pyrhönen.

Lue myös:

    Uusimmat