Uutta tietoa Pfizerin koronarokotteesta: Rokotettujen vasta-aineet laskevat jopa kahdessa kuukaudessa

Pfizerin koronarokoteen vasta-aineet voivat heikentyä jopa kahdessa kuukaudessa – THL:n Kontio kertoo, miten asia vaikuttaa kolmannen rokotteen antamiseen 1:10
Pfizerin koronarokoteen vasta-aineet voivat heikentyä jopa kahdessa kuukaudessa – THL:n Kontio kertoo, miten asia huomioidaan kolmannen rokotteen antamisessa

Tuoreen tutkimuksen mukaan Pfizer BionTechin koronarokotteen aikaansaama vasta-aineiden määrä laskee merkittävästi vain kuukausien kuluttua rokottamisesta. Israelissa ja Qatarissa tehdystä tutkimuksesta uutisoi muun muassa CNN.

Tutkimuksen mukaan vasta-aineiden laskua oli havaittavissa vain kahden kuukauden kuluttua rokottamisesta.

– Vasta-aineiden laskua on nähtävillä erityisesti miesten, yli 65-vuotiaiden tai vanhempien ja sellaisten henkilöiden keskuudessa, joilla on heikentynyt immuunivaste, tutkimuksessa todetaan.

Rokote antaa tutkimuksen mukaan yhä suojan covid-19 -taudin vakavaa ja sairaalahoitoa vaativaa muotoa vastaan.

Vasta-aineet laskevat enemmän kuin muilla rokotteilla

Vasta-aineiden katoa esiintyy myös muiden rokotteiden, kuten tuhkarokko- ja sikotautirokotteiden kohdalla. Tällöin kuitenkin puhutaan vain 5-10 prosentin kadosta vuositasolla.

Pfizerin ja BionTechin BNT162b2 -rokotteen kohdalla puhutaan nopeasta ja merkittävästä vasta-aineiden tason laskusta vain kuukausien kuluessa rokottamisesta, jolloin suojateho laskee noin 20 prosenttiin.

Tutkimuksen mukaan Covid-19 -infektion sairastaneiden ja sen jälkeen rokotettujen henkilöiden immuunivaste kestää kauemmin.

Tutkijoiden mukaan myös molemmat rokoteannokset saaneiden henkilöiden tulee noudattaa varotoimia tiukasti.

Israel on ryhtynyt antamaan väestölleen rokotteen kolmansia annoksia ja laskee henkilöt täysin rokotetuiksi vasta kolmannen annoksen jälkeen. Huolimatta korkeasta rokotekattavuudesta, vakavien koronavirusinfektioiden määrä on kasvanut Israelissa.

Rokotteen vaikutuksia tutkittiin tässä tutkimuksessa lähes 5000 henkilöllä.

Lue myös:

    Uusimmat