Hämmentäviä faktoja ihmiskehosta: Näin rään syöminen vaikuttaa

Listverse-nettisivusto on koonnut listan, mitä upeita ominaisuuksia ihmiskeholla on. Tässä on niistä muutama.

Rään syöminen terveellistä

Nenässä sijaitsevan liman tarkoitus on suodattaa ilmasta epäpuhtauksia, ja rään syömisen on ajateltu olevan epäterveellistä. Uusimmat tutkimukset osoittavat kuitenkin, että se voi auttaa parantamaan immuunijärjestelmää. Kun keho saa tutustua epäpuhtauksiin pienissä erissä, se oppii tunnistamaan epätoivotut vieraat ja taistelemaan niitä vastaan.

Nyt ei tarvitse kuitenkaan ruveta kaivelemaan nenää. Olet luultavasti jo tietämättäsi syönyt räkää, sillä nenäkäytävään kerääntynyt lima valuu usein alas kurkusta. Nam!

Nieleminen ja hengittäminen

Ihmistä lukuun ottamatta kaikki nisäkkäät pystyvät hengittämään syödessään. Myös ihmisvauvoilla on tämä kyky, koska heidän pitää pystyä hengittämään imetyksen aikana. Ominaisuus katoaa noin yhdeksän kuukauden iässä, jolloin kurkunpää laskeutuu alemmas.

Toisiin eläimiin verrattuna ihmisen kurkunpää sijaitsee epätavallisen matalalla. Ominaisuuden avulla ihminen pystyy tuottamaan erilaisia ääniä, mikä mahdollistaa puhumisen.

Sokeria haavoihin

Afrikkalaiset parantajat ovat jo sukupolvesta toiseen hoitaneet haavoja sokerilla. Hoitaja Moses Murandu innostui tutkimaan isänsä käyttämää parannuskeinoa. Hän sirotteli sokeria potilaiden haavoihin ennen niiden sitomista. Sokerin huomattiin alentavan kipua ja tappavan paranemista hidastavia bakteereja. Kannattaa siis kokeilla peittää haava sokerilla ennen kuin sitoo laastarin sen päälle.

Toinen aivo sijaitsee sisuksissa

Ruokatorvesta peräaukkoon johtavalla matkalla sijaitsee noin 100 miljoonaa neuronia. Tätä kutsutaan enteeriseksi hermostoksi. Se on enimmäkseen vastuussa ruuansulatuksesta, mutta reagoi myös ihmisen tunteisiin ja mielialoihin. Jännittäessä vatsassa kipristää ja huonot uutiset tuntuvat iskuna kehossa. Tietyt ruuat voivat muuttaa mielialaa, ja toisaalta ikävät tunteet voivat vievät ruokahalun.

Yksinäisyys sattuu

Kalifornian yliopiston tutkijat selvittivät, miksi yksinäisyys sattuu fyysisesti. Vapaaehtoiset pelasivat tietämättään tietokonetta vastaan. Kone oli ohjelmoitu hylkäämään kaverinsa viiden minuutin pelaamisen jälkeen aiheuttaen yksinäisyyden ja hylkäämisen tunnetta.

Tutkijat huomasivat, että yksinäisyyden tunne syntyy samassa aivojen osassa kuin fyysinen kipu. Tämä selittää sen, miksi ihminen hakeutuu seuraan sekä auttaa ymmärtämään ryhmäpaineen voimaa. Tutkijat toivovat tämän tiedon valossa voivansa selvittää ja hoitaa joitakin masennuksen muotoja.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja