Tukkimiehenkirjanpito paljasti hätkähdyttävät luvut – sähköpotkulautailu päätyy usein päivystykseen: "Alkoholi aiheuttaa vääjäämättä omat haasteensa"

Sähköpotkulautaonnettomuudet ovat nousseet kesän ilmiöksi. HUS:n mukaan pelkästään pääkaupunkiseudulla kyseisen kulkupelin takia päivystykseen joutuneiden määrä on yli 160-170 tapausta.

Asiantuntija ihmettelee, miksi kypäriä ei näy katukuvassa.

– Tämä on selkeästi tämän vuoden trendi tässä tapaturmamekanismissa, tiivistää HUS Töölön sairaalan johtava ylilääkäri Jarkko Pajarinen.

Kypärättömyys ihmetyttää

– Aika kovaa sillä laitteella tuntuu pääsevän ja ítse olen kiinnittänyt huomiota siihen, että kenellekään ei ole kyllä ollut minkään näköisiä suojavarusteita mukana – kypärää tai mitään raajasuojia, mitä esimerkiksi rullalautailijoilla näkee, Pajarinen sanoo. 

Haartmanin päivystyksessä on tehty tukkimiehenkirjanpitoa ja tulos on hätkähdyttävä.

Pajarisen mukaan pääkaupunkiseudulla sähköpotkulautavammoja on jo 160-170 kappaletta.

Tampereella vammat ovat toistaiseksi vasta muutamien tasolla. Turussa päivystykseen potilaita tulee viikoittain ja määrä on lisääntymään päin – joitakin on leikattukin. Onnettomuudet näkyvät raaja-, hammas-, ja päävammoina. Osa vammoista on vakavia.

– Jokunen vakava päävammakin on joukossa.

Useita sähköpotkulautaonnettomuutta sävyttää alkoholi.  Pajarinen muistuttaa päihteettömyydestä kulkuneuvoja käytettäessä.

– Kun kyseessä on kovaa menevä laite, niin alkoholi aiheuttaa siihen vääjäämättä omat haasteensa, Pajarinen huokaa. 

Lue myös:

    Uusimmat