Tukkimiehenkirjanpito paljasti hätkähdyttävät luvut – sähköpotkulautailu päätyy usein päivystykseen: "Alkoholi aiheuttaa vääjäämättä omat haasteensa"

Sähköpotkulautaonnettomuudet ovat nousseet kesän ilmiöksi. HUS:n mukaan pelkästään pääkaupunkiseudulla kyseisen kulkupelin takia päivystykseen joutuneiden määrä on yli 160-170 tapausta.

Asiantuntija ihmettelee, miksi kypäriä ei näy katukuvassa.

– Tämä on selkeästi tämän vuoden trendi tässä tapaturmamekanismissa, tiivistää HUS Töölön sairaalan johtava ylilääkäri Jarkko Pajarinen.

Kypärättömyys ihmetyttää

– Aika kovaa sillä laitteella tuntuu pääsevän ja ítse olen kiinnittänyt huomiota siihen, että kenellekään ei ole kyllä ollut minkään näköisiä suojavarusteita mukana – kypärää tai mitään raajasuojia, mitä esimerkiksi rullalautailijoilla näkee, Pajarinen sanoo. 

Haartmanin päivystyksessä on tehty tukkimiehenkirjanpitoa ja tulos on hätkähdyttävä.

Pajarisen mukaan pääkaupunkiseudulla sähköpotkulautavammoja on jo 160-170 kappaletta.

Tampereella vammat ovat toistaiseksi vasta muutamien tasolla. Turussa päivystykseen potilaita tulee viikoittain ja määrä on lisääntymään päin – joitakin on leikattukin. Onnettomuudet näkyvät raaja-, hammas-, ja päävammoina. Osa vammoista on vakavia.

– Jokunen vakava päävammakin on joukossa.

Useita sähköpotkulautaonnettomuutta sävyttää alkoholi.  Pajarinen muistuttaa päihteettömyydestä kulkuneuvoja käytettäessä.

– Kun kyseessä on kovaa menevä laite, niin alkoholi aiheuttaa siihen vääjäämättä omat haasteensa, Pajarinen huokaa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja