Hamas: Israel pommitti päiväkotia – yli 90 kuoli

Israel vei Suleimanin unelmat ja sitten jalat 1:32
Tämä video tiivistää epätoivon Gazassa: Israel vei Suleimanin unelmat ja sitten jalat.

Hamas on kertonut tarvitsevansa aikaa pohtia aselepoehdotusta. 

Ainakin 92 ihmistä kuoli Israelin iskuissa Gazan kaistalle viime yönä, sanoo äärijärjestö Hamasin valvoma Gazan terveysministeriö. 

Ministeriön mukaan Israel pommitti muun muassa siviilien suojapaikkana käyttämää päiväkotia Rafahissa Etelä-Gazassa. Qatarilaisen Al Jazeeran mukaan ainakin kaksi lasta kuoli Israelin iskuissa päiväkotiin. 

Al Jazeera kertoo, että Israelin ilmahyökkäysten kuolonuhrien määrä Itä-Rafahissa on noussut 24 ihmiseen. Ilmaiskuista ja pommituksista on raportoitu jälleen myös Khan Younisissa sairaalan lähistöllä.

Hamas on kertonut tarvitsevansa aikaa pohtia ehdotusta taistelujen lopettamisesta Gazassa. Yhdysvaltain, Israelin, Qatarin ja Egyptin edustajien muotoilema ehdotus vaiheittain toteutettavasta aselevosta sisältää myös humanitaarisen avun toimittamista Gazaan ja Gazassa pidettävien panttivankien vapauttamista.

Hamasin johtaja Ismail Haniya vahvisti alkuviikosta järjestön saaneen ehdotuksen ja tutustuvan siihen ennen vastauksen antamista. Torstaina Qatar kertoi Hamasin antaneen ehdotukselle jo alustavan myönteisen vahvistuksen.

Lauantaina Hamasin Libanonissa oleva edustaja Osama Hamdan kuitenkin ilmoitti, että ehdotuksesta uupuu joitakin yksityiskohtia. Hamdan sanoi Hamasin tarvitsevan enemmän aikaa, ennen kuin järjestö on valmis ilmoittamaan kantansa ehdotuksesta.

Gazaan on yritetty neuvotella uutta taukoa taisteluihin jo pitkään, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Israel aloitti hyökkäyksensä Gazaan Hamasin hyökättyä Israeliin lokakuun alkupuolella. Israelin viranomaisten mukaan hyökkäyksessä sai surmansa yli 1 100 ihmistä. Lisäksi äärijärjestöt ottivat noin 250 panttivankia, joista Israelin mukaan yli 130 on edelleen Gazassa.

Gazan terveysministeriön mukaan Israelin iskuissa Gazaan on saanut surmansa jo yli 27 300 ihmistä, joista valtaosa on naisia ja lapsia. Ministeriön mukaan Israelin hyökkäyksessä haavoittuneita on yli 66 600.

Lue myös:

    Uusimmat