Hämäräyrittäjät kuriin remonttimarkkinoilla

Rakennusala on ollut perinteisesti yksi harmaan talouden pahimmista pesäkkeistä. Ilmiötä on pyritty juurimaan niin alan liittojen, järjestöjen kuin yrittäjien voimin. Mikä on tilanne nyt - ovatko hämärämiehet katoamassa?

"Tällä hetkellä tilanne on kohtuullinen," arvioi RT-Rakennusteollisuuden lakimies Kirsi Palviainen. "Ainakin suurilla yrityksillä ja suurilla työmailla on kulunvalvonta käytössä kattavasti.

Meillähän on pääkeinoina kolme menettelytapaa, joilla harmaata taloutta torjutaan: ensinnäkin katsotaan todistuksesta, että asiat on hoidettu viranomaisiin päin. Toiseksi työmailla käytetään kulkulupia: jokainen työmaalla liikkuva mies merkitään kirjoihin ja kansiin. Ja kolmanneksi ilmoitetaan urakkasopimukset verottajalle. Tähän päivään mennessä olemme ilmoittaneet vuodesta 1995 alkaen verottajalle noin 400 000 sopimusta, joten tämä voi omalta osalta tarkastaa, onko heille ilmoitettu sama kuin työn teettäjälle."

Kulkuluvat ja muut sellaiset toimenpiteet ovat varmasti käteviä, kun kyseessä on iso työmaa. Mutta entäpä tavallinen kuluttaja - kuinka hän voi osaltaan vaikuttaa harmaan talouden kitkemiseen? Monestihan se tehdään kahden kauppana, jossa molemmat varsin hyvin tietävät mistä on kysymys.

"Jos todella haluaa estää harmaata taloutta kannattaa tarkastaa, että yritys on ennakkoperintärekisterissä. Varsinkin omakotitalourakkaa - tai muuta isompaa urakkaa - teettäessä on tarkastettava, ettei yrityksellä ole verovelkoja. Yritykset ovat kyllä tottuneet toimittamaan näitä verovelkatodistuksia.

Kyllä kuluttajankin kannattaa harmaata taloutta torjua. Ensinnäkin jo siitä syystä, että nykyisin on hyvät kotitalousvähennykset, joita ei voi käyttää ellei yritys ole ennakkoperintärekisterissä. Toiseksi voi miettiä myös omaa kuluttajansuojaansa: ellei sopimuksia ole tehty ja kuitilla maksettu, asioista on jälkikäteen hyvin vaikea riidellä.

Kolmas tärkeä asia on se, että jos työmaalla sattuu tapaturma pimeälle työntekijälle, jota ei ole vakuutettu, seuraukset voivat olla erittäin ikävät."

Onko kuluttajalle eroa siinä, käyttäkö hän yritystä tai yksittäistä ammattimiestä?

"Yrityksen kohdalla on tarkastettava viranomaisvelvoitteiden hoidosta vain se, että yritys on ennakkoperintärekisterissä. Yritys hoitaa sitten loput sinnepäin. Kuluttajansuojalaki on tässä pätevä: kuluttaja voi odottaa saavansa sen mukaista palvelua, ja yrityksellä on sen mukaiset vastuut. Jos taas otetaan työntekijä tekemään työ, niin teettäjä onkin työnantajan asemassa joten hänen on hoidettava ennakkopidätys, työeläke- ja vakuutusmaksut ja viranomaispuoli. Lisäksi hän on nyt siinä asemassa, että on tiedettävä missä mennään ja miten toimitaan; on pidettävä johdot omissa käsissä ja päätettävä mitä tehdään. Tietysti työntekijöiltäkin saadaan tässä ammattiapua, mutta kuluttajasuojalaki ei enää tulekaan avuksi, jos joku menee pieleen."

Yksityisellä remontintekijälläkin on asiallinen vastuu

Ainakin uudisrakennuspuolellahan tehdään niin, että vuositakuutarkastuksen jälkeen vapautetaan vuositakuuvakuutus, mutta senkin jälkeen rakennuttajalla on kymmenen vuoden vastuu - ja pidempikin, jos ilmenee törkeitä virheitä. Kuinka on takuiden laita silloin, kun yksityinen palkkaa yksityisen? Onko tässä jonkinlaista yleissääntöä vai onko asioista sovittava tapauskohtaisesti?

"Ei vastuu sielläkään takuuaikaan pääty. Virheet on määritelty kuluttajansuojalaissa - virhe on sellainen, että työ ei ole sopimuksen mukainen, tai se on hyvän rakennustavan vastainen... Täälläkin voidaan pitää sääntönä tuota 10 vuoden aikaa.

Tietysti on hankalampia tilanteita. Tehdään vaikkapa remonttia vanhempaan taloon, ja kun myöhemmin ilmenee jotain korjattavaa niin on vaikea tietää, johtuuko se juuri tästä remontista vai talon iästä. Tällaiset kysymykset ovat usein hyvin vaikeita selvittää. Periaate on kuitenkin se, että takuu ei päätä virhevastuuta."

Rakennusteollisuusliitto on tehnyt kuluttajasuojalain mukaisia urakkasopimusmalleja. Niissä on myös ehdotuksia vakuuksien järjestämisestä. Näitä on saatavissa esimerkiksi Rakennustiedon myymälästä ja RT-rakennusteollisuuden omalta kustannusyhtiöltä. Pieniin urakoihin löytyy pelkistetty malli myös Kuluttajaviraston internet-sivuilta.

Mistä sitten tietoa hyvistä tekijöistä?

"Puskaradio on oikein hyvä, jos joku tuttava on teettänyt remontin ja ollut tyytyväinen. Osoitteita ja yhteystietoja löytyy monista paikoista - esimerkiksi liittojen internet-sivuilta. Meillä liittoon hyväksytään vain yritykset, joka ovat olleet alalla vähintään kaksi vuotta. Tiedusteluja voi osoittaa myös vaikkapa oman kunnan viranomaisille."

Lue myös:

    Uusimmat