Halvaantunut huippuvoimistelija Jari Mönkkönen löysi vihdoin lajin, jota hän voisi harrastaa: "En jaksa joka päivä palloa vierittää"

12:09
Videolla Jari Mönkkönen Tulosruudun viikon vieraana lokakuussa 2017.

Neliraajahalvaantunut Jari Mönkköselle oli kova paikka, kun hän joutui luopumaan urheilun harrastamisesta. Jari Mönkkönen kertoo elämäntarinansa uutuusteoksessa Viimeinen voltti - Jari Mönkkösen tarina. 

Mönkkönen sanoo olleensa kilpailuhenkinen uransa aikana, mutta lopettamisen jälkeen suhtautuminen urheiluun muuttui. Hän treenasi kovaa, mutta ei syttynyt kilpailemiseen. 

– Palokunnassakin oli aika paljon kilpailuhenkisyyttä. Toisten tuloksia vertailtiin paljon, ja sählykin oli sellainen hakkuukenttä. Itse olin jo kilpaillut tarpeeksi, Mönkkönen sanoi MTV Urheilulle. 

Halvaantumisen jälkeen kuitenkin iski masennus, kun selvisi, että hänelle sopivaa urheilu- ja kuntoilulajia on vaikea löytää. 

Sittemmin hän on löytänyt lajin, joka voisi sopia –  petankkia muistuttava boccia. 

Kilpailuihin osallistuminen edellyttää vähintään kymmenen prosentin invaliditeettia. Lajissa on vammautumisasteen mukaan eri luokkia. 

Mönkkönen pystyy liikuttamaan vain päätään. Hänen luokassaan pallo sysätään liikkeelle pääpantaan kiinnitettyä kourua pitkin. Avustaja ei saa nähdä tilannetta, mutta hän säätää kilpailijan ohjeiden mukaan etäisyyden, korkeuden ja kaltevuuden. 

Mönkkönen aikoo kuitenkin tutustua lajiin rauhalliseen tahtiin. 

– Paralympialaisiin ei ole ihan helppoa päästä. Kiinassa on kovia pelaajia. Voi kuvitella, että siellä on aika paljon neliraajahalvaantuneita, Mönkkönen veisteli. 

– Enkä jaksa ruveta joka päivä palloa vierittämään. 

Mika Saukkosen Viimeinen voltti -Jari Mönkkösen tarina ilmestyy torstaina 29. elokuuta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja