Haluatko kodistasi tilavamman? Kokeile ammattiraivaajan vinkkejä!

Tavarat hukassa ja kaapit täynnä? Ammatikseen koteja organisoiva Maria Laitinen neuvoo, miten kaaoksesta selvitään.

Halki, poikki ja pinoon – siinä on ammattiraivaaja Maria Laitisen filosofia lyhykäisyydessään. Ensin mietitään, mitä tavaroille voi tehdä, sitten katkaistaan kotiin suuntautuva tavaravirta ja lopuksi järjestetään kaikki paikoilleen. Kuulostaa yksinkertaiselta, muttei sitä aina ole.

– Tavaroilla on taipumus kumuloitua, ja kerran riistäytynyttä tilannetta on vaikea yksin korjata. Tavaramäärä kun tuntuu imevän energiaa, eikä aina edes tiedä, mistä aloittaa, Laitinen sanoo.

Täydet kaapit yleisin ongelma

Maria Laitinen auttaa asiakkaitaan luopumaan turhasta tavarasta ja käymään läpi kaappejaan, varastojaan ja papereitaan. Hänen mukaansa suomalaisten kotien yleisimpiä ongelmia ovat täydet kaapit ja varastot, joihin ei pääse edes sisään. Usein säilytystiloista löytyy tyhjiä pahvilaatikoita.

– Kun varaston lattialle laitetaan iso laatikko, sen päälle alkaa kertyä tavaraa, jolloin takana oleviin ei pääse enää käsiksi, Laitinen sanoo.

Vanhat elektroniikkaromut, kuten vanhat tietokoneet, printterit ja piuhat tuppaavat jäämään kaappeihin. Myös papereita ja lehtiä kerääntyy helposti.

– Monesti hyvät aikomukset vaikkapa kirpputoripöydän vuokraamisesta jäävät idean asteelle, ja turhat tavarat odottavat huoneen nurkassa tai vaatehuoneen lattialla. Pahimmillaan ne päätyvät kirpputorilla käytyään samaan paikkaan odottamaan uutta kierrosta.

Epäjärjestykseen löytyy kaksi pääsyytä: tavaraa ostetaan liikaa tai siitä ei osata hankkiutua eroon.

– Pahin on ehkä tilanne, jossa millään ei ole mitään paikkaa. Kaapit täyttyvät epämääräisestä sälästä, mitään ei löydy ja kaikkea on vain liikaa.

Tavarakaaos haltuun muutossa

Muutto on hyvä tilaisuus ottaa tavarakaaos haltuun.

– Varsinkin, jos kyseessä on muutto pienempään asuntoon, tavaraa täytyy karsia melko ronskilla kädellä. Muuton jälkeen tavaroille on hyvä etsiä heti tarkoituksenmukaiset paikat, Maria Laitinen neuvoo.

Säilytä ja hävitä harkiten

– On hyvin vähän sellaista, mitä ei saa kaupasta uutta, jos todella katuu jonkin tavaran poislaittamista, Laitinen sanoo. Hän käyttää esimerkkinä mehulinkoa: laite vie kaapista ison tilan. Jos siitä hankkiutuu eroon ja sitten myöhemmin haluaakin tehdä tuoremehua, vastaavan laitteen saa kirpputorilta tai kaupasta. Maailmasta eivät mehulingot lopu.

Toisin on henkilökohtaisten, ainutkertaisten esineiden, kuten kirjeiden ja valokuvien laita. Niiden hävittämisessä Laitinen neuvoo malttamaan.

– Jos kodista on kannettu ulos tarpeettomia mehulinkoja, elektroniikkaromua ja muuta täysin turhaa, mahtuu laatikollinen valokuvia hyvin kaapin perälle tulevia sukupolvia odottamaan.

Ammattiraivaajan vinkit kotiin

Keittiö

– Laita käyttöastiat väljästi kaappiin niin, että tiskikoneen tyhjentäminen käy helposti.

– Luovu turhista muovikipoista. Käy läpi kodin pakastusrasiat kesän lopussa, kun pakastin on täynnä.

– Siivoa ruokakomero säännöllisesti ja heitä pois vanhentuneet ruoka-aineet.

Kodin vaatehuolto

– Karsi kaapista tarpeettomat vaatteet vähintään kerran vuodessa. Lapsiperheissä hyvä aika on kauden vaihtuessa keväällä ja syksyllä.

– Kirpputorille kannattaa viedä kauden vaatteita ja jalkineita eli talvihaalareita ja luistimia syksyllä ja shortseja ja sandaaleita keväällä.

– Rikkinäisistä ja tahraisista vaatteista voi leikata rättejä.

Makuuhuone

– Lehtikasat, kirjat ja muut ylimääräiset tavarat tekevät makuuhuoneen sotkuisen näköiseksi. Raivaa pois tarpeeton ja tuo huoneeseen jätepaperikori, johon luetut lehdet saa laitettua saman tien.

– Varaa paikka puoliksi käytetyille vaatteille.

– Sijoita pyykkikori jokaiseen makuuhuoneeseen, jos kodinhoitotilaan on matkaa. Lapset voi opettaa tyhjentämään oman pyykkikorinsa säännöllisin väliajoin.

Olohuone

– Roskakori voi auttaa sohvapöydälle kertyvän turhan rojun kanssa taistelevaa.

– Pidä kirjahyllyt kirjahyllyinä, älä pikkutavaran laskupaikkana.

– Huolehdi, että uudet hankinnat mahtuvat hyllyille pystyyn, ei poikittain vanhojen päälle.

Lastenhuone

– Lahjoita ylimääräiset lelut ja vaatteet ystäville, sukulaisille tai hyväntekeväisyyteen.

– Pysäytä leluvirta jo alkuunsa: päätä, ettei uutta säilytystilaa hankita – kun uusia leluja tulee, on vanhoista päästävä eroon.

– Hanki kestäviä leluja ja pyydä lahjoiksi jotain aineetonta tai isompia tuotteita.

– Varaa jokaiselle lelulle oma paikka.

– Hyödynnä sängynalus säilytystilana.

Teksti: Sari Peltonen / Mediafocus

Kuvat: SXC/ Colourbox

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat