Mainos

”Haluaako kukaan tätä lasta? Ei kukaan?” – sijaisäidiltä koskettava muistutus myötätunnosta

Sijaisäiti muistuttaa myötätunnosta, jota aivan jokainen lapsi tarvitsee – olipa sitten huostaanotettu tai ei.

Sijaisäitinä toimiva Sarah julkaisi Facebook-sivullaan Foster Your Heart Out sydäntäsärkevän päivityksen. Nainen kertoo avoimesti nöyryytyksestä, jota sekä vanhemmat että lapset joutuvat kokemaan sijoitukseen liittyvien oikeusrutiinien vuoksi. Sijaisäitinä 13-vuotiaalle pojalle toimivaa Sarahia on jäänyt häiritsemään myötätunnon puute, joka hallitsi hänen sijaisvanhemmuuteen liittyvää oikeudenkäyntiä.

– Minun piti pitää käsiäni jonkun päällä, sillä ne tärisivät. He kaikki puhuivat, että se olisi vain laillinen muodollisuus, ei sen enempää. Ei myötätuntoa, äiti kertoo.

Siitä huolimatta, että kasvattipoika istui samassa huoneessa ja kuuli kaiken, sosiaalityöntekijä lausui sanat, jotka saivat Sarahin kädet tärisemään ja kyyneleet vierimään pojan poskille.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Haluaako kukaan tätä lasta? Oletko varma? Ei kukaan? Ok, palaamme asiaan muutamassa viikossa ja päätämme paperityöt.

Sijaisäidin mukaan tällaiset tapahtumat aiheuttavat lapsille traumoja; he kokevat olevansa syrjittyjä ja epätoivottuja. On helppo tuntea toivottomuutta, kun edes virkamiehet eivät voi lausua ystävällisiä sanoja tai osoittaa lempeyttä.

"Nämä lapset tarvitsevat teitä"

Äidin mukaan ei ole ihme, jos kasvattilapset saavat kokemuksistaan emotionaalisia traumoja.

– Me pudotamme heidät vieraiden ihmisten koteihin koko omaisuus jätesäkkeihin pakattuna, jonka jälkeen heidät istutetaan oikeuden eteen kuulemaan, ettei se hetkauta ketään aikuista. Heidän täytyy kuulla, ettei kukaan halua heitä tai etteivät he välttämättä ole opivia heille.

– Sitten me laitamme heidät kouluun käsittelemään näitä tunteita. Sitten pyörittelemme päitämme, kun heidät erotetaan uudelleen.

Sarahin mukaan moni turhautumistaan purkava lapsi leimataan helposti ongelmalapseksi. Äiti heittää ilmoille ajatuksen siitä, mitä jos kasvattilasten ongelmat johtuvatkin tavasta, jolla sosiaalihuolto heitä kohtelee.

Tämä tarina toimii tärkeänä muistutuksena siitä, että yhä useampia sijaisperheitä tarvitaan hoitamaan näitä lapsia. Tämä tarina on muistutus myös myötätunnosta, jota järjestelmän sisälle kipeästi kaivataan.

– Nämä lapset tarvitsevat teitä. He tarvitsevat pienen sotkuisen talon. He tarvitsevat kiireisen elämän ja hedelmiä välipalaksi. Heidän täytyy saada kuulla kauheaa lauluääntä autossa. Heidän täytyy nähdä sinut juuri siellä, missä olet, Sarah kertoo.

Videolla suomalaisäiti kertoo, millaista on kasvattaa lastaan vankilassa.

3:02

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.