Halttunen lähetyksessä: Tupakka on munasarjamyrkky

Dosentti Mervi Halttunen Naistenklinikalta paljastaa maanantain Studio55.fi-uusintalähetyksessä muun muassa mitkä asiat voivat kiihdyttää vaihdevuosien alkamista.

Ykköseksi tällä negatiivisella listalla nousi tupakointi.

– Jos nainen tupakoi, nykytutkimuksien mukaan hän saa vähintään kaksi vuotta, jopa neljä tai viisikin vuotta, etuajassa vaihdevuodet. Eli tupakka on suora munasarjamyrkky, Mervi Halttunen toteaa ohjelmassa

– Toinen (syy) on erittäin tiukka kasvisdieetti. Ei tiedetä, johtuuko se siitä, että ehkä kuitenkin sitä kautta tulee meidän tarvitsemia rasvoja vähemmän.

Halttunen kertoo olevansa tupakoinnin vastustaja ja hämmästelevänsä sitä, että suomalaiset tytöt tupakoivat eniten Euroopassa. Se on hänen mielestään käyttäytymismalli, johon pitäisi ehdottomasti puuttua.

– Suomalaiset tytöt ovat vähän jätkämäisiä, samalla tavalla kuin naiset myöhemmin osoittavat miehistä käyttäytymistä esimerkiksi alkoholinkäytön suhteen.

Halttunen muistuttaa myös, että kaikki tietävät tupakan ikävät suorat terveysriskit, mutta esteettisempikin puoli asioista kannattaisi ottaa välineeksi tupakoinnin vastustamiseen.

Klikkaa kuvaa ja katso ohjelmasta myös muun muassa, miksi hormonikierukasta voi olla apua jo 10 vuotta ennen kuin vaihdevuodet alkavat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja