Halonen perää sääntöjä ihmisten liikkumiselle

Presidentti Tarja Halosen mukaan tarvitaan oikeudenmukaista sääntelyä maailmanlaajuiselle kaupalle ja pääoman liikkeille, mutta myös maahanmuutolle. Presidentti puhui ay-liikkeen kansainvälisessä kokouksessa Japanissa.

Presidentti Tarja Halosen mielestä globalisoituvassa maailmassa pitäisi luoda säännöt sille, miten ihmiset liikkuvat rajojen yli. Presidentti sanoi ay-liikkeen kansainvälisessä ICFTU-kokouksessa Japanin Miyazakissa, että maailmassa tarvitaan oikeudenmukaista sääntelyä kaupalle ja pääoman liikkeille, mutta myös maahanmuutolle.

- Tämä on vaikea mutta tärkeä kysymys. Voisiko kansainvälinen säännöstö ihmisten liikkumiselle rauhoittaa tilannetta ja lopettaa siirtolaisten hyväksikäytön, mikä olisi kaikille hyödyksi?

Puheessaan Halonen selosti ILO:n globalisaatiotyöryhmän työtä ja esitti, että globalisaation haittojen vähentämiseksi tulisi työllisyyden edistäminen asettaa selkeämmin kansallisen ja kansainvälisen talouspolitiikan tavoitteeksi. Nykyisellään keskitytään Halosen mielestä liiaksi markkinoiden avaamiseen. Täystyöllisyys ja sosiaaliturva ovat sivuosassa.

- Ihmiset kokevat globalisaation ennen kaikkea sen perusteella, miten se vaikuttaa työllisyyteen, presidentti sanoi.

Hän korosti, että työntekijöiden oikeuksia pitää suojella ja edistää sekä teollisuus- että kehitysmaissa. Paras resepti tähän on sitoutuminen YK:n työjärjestön ILO:n julistukseen työelämän perusoikeuksista.

- Perusoikeuksien turvaaminen työelämässä ei ole ainoastaan itseisarvo ja keskeinen osa oikeudenmukaista kauppaa. Se myös antaa työntekijöille voimaa saada itselleen oikeudenmukainen osuus siitä lisääntyneestä tuottavuudesta, jonka he luovat.

Halonen toisti työryhmänsä globalisaatiokritiikin todeten, että globalisaatio voisi olla suureksi avuksi kehityksessä, mutta nyt se ei vastaa odotuksiin.

- Globalisaatioprosessin tulokset eivät jakaudu oikeudenmukaisesti maiden kesken tai maissa. Myös niissä maissa, jotka ovat pärjänneet taloudellisesti hyvin, on globalisaatiolla ollut haittavaikutuksia joillekin työntekijöille ja alueille. Vaurautta luodaan, mutta liian moni maa ja liian moni ihminen jää vaille sen hyötyjä, eikä pääse vaikuttamaan globalisaatioprosessin muotoutumiseen. Työntekijöiden kyky vaikuttaa asioihin ei ole riittävän vahva, Halonen sanoi.

Halonen kehotti ammattiyhdistysliikettä jatkamaan kansainvälistä vaikuttamista ja erityisesti naisten aseman vahvistamista, sillä naiset ovat usein suojattomampia ja syrjitympiä kuin miehet.

- Globalisoituvassa maailmassa ammattiyhdistysten täytyy ymmärtää, etteivät ne voi edistää jäsentensä etuja vain kansallisella tasolla.

Halonen muisteli lämmöllä omaa työuraansa ja sanoi olevansa edelleen kiitollinen siitä, että sai melkein vuosikymmenen ajan työskennellä SAK:n lakimiehenä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat