Mainos

Halloween – puutarhan kurpitsajuhla

Kurpitsalyhtyjen yö on noitien ja kummitusten juhla, jota vietetään lokakuun viimeisenä päivänä. Amerikasta rantautuneet vaikutteet yhdistyvät luontevasti suomalaiseen kekriin, ja näin syksyyn saadaan loihdittua piristävä sadonkorjuujuhla.

Halloweenia on viime vuosina alettu viettää myös Suomessa, ja pimeä vuodenaika onkin hyvä tilaisuus järjestää teemajuhlat aikuisille tai lapsille.

Halloween on lyhenne sanoista "All Hallows´ Eve" eli pyhäinpäivän aatto.

Juhla pohjautuu kelttiläisten uuden vuoden juhlaan, jonka irlantilaiset veivät mukanaan muuttaessaan Amerikkaan. Siellä kaikkien pyhien illasta tulikin iso karnevaali.

Teemaan kuuluvat noidiksi ja kummituksiksi pukeutuneet yllätysvierailijat, joiden kepposilta välttyy makeisten avulla. Alun perin halloweenin symboli oli lanttu, jonka sisällä paloi tuli. Amerikassa kurpitsa oli kuitenkin lanttua yleisempi, ja näin kurpitsalyhdyt saivat alkunsa.

Sadonkorjuun kekri-juhla

Juha Nirkon toimittamassa kirjassa Juhannus ajallaan – juhlia vapusta kekriin todetaan, että ennen virallista ajanlaskua vuodenvaihde sijoittui sadonkorjuun päättymiseen. Tätä juhlaa kutsuttiin yleisesti kekriksi.

Lokakuun loppu oli sadon kannalta tärkeä ajankohta, jolloin ennustettiin tulevan kesän sää. Päivä oli myös hyvä vierailupäivä, jolloin herkuteltiin hyvällä ruualla. Juhla liittyi erityisesti maanviljelykseen. Vuoden sato oli korjattu, väki oli muuttanut sisään aitoista, ja oli juhlan aika ennen talvitöiden alkamista.

Tee itse kurpitsalyhdyt

Syysjuhlan luonteeseen kuuluu sopiva koristelu. Bloom-valoruukku on hauska tunnelmanluoja sisälle, pihalle, parvekkeelle tai terassille. Ruukkuun voi laittaa koristeita, kasveja tai jääpaloja juhlajuomia varten. Tuote on valmistettu muovista, joka kestää myös pakkasessa. Ruukkuja saa eri värivaihtoehtoina tilaamalla osoitteesta NetAnttila.com sekä Tulikulma.fi.

Juhlan voi rakentaa puutarhan satoa ja aiheeseen sopivia koristeita hyödyntäen. Porkkanoista saa tehtyä sekä koristeita että naposteltavaa juhlaan. Halloweenin tunnetuin symboli on kuitenkin kurpitsalyhty, "Jack O'Lantern", jonka voi kaivertaa omaa mielikuvitusta käyttäen.

Pehmeä sisus koverretaan pois, ja silmät sekä suuaukko leikataan terävällä veitsellä. Tähteistä voi valmistaa vaikkapa herkullista sosetta piirakkaa varten. Oman puutarhan satoa voi viedä myös tuliaisiksi tekemällä halloween-teeman mukaisen asetelman koriin.

Saatavilla on paljon kirjoja, joissa esitellään värikuvin upeita kaiverrusmalleja. Tyylikkäitä ideoita on esimerkiksi Deborah Schneebeli-Morrellin teoksessa The pumpkin carving book.

Kurpitsalyhdyn voi tehdä myös askartelemalla. Keltaiselle tai oranssille pahville voi piirtää ison kurpitsan, silmät ja suun. Kuvio leikataan ja liimataan lasipurkin ympärille, ja sisälle laitetaan tuikku palamaan. Näyttävien lyhtyjen rivi koristaa pimeässä illassa hauskasti puutarhaa. Kurpitsalyhydyn voi myös ostaa valmiina. Kuvan lyhty on Tiimarista.

Puutarha inspiroi sisustamaan

Juhlatilan sisustamisessa voi käyttää apuna tekstiilejä, istuintyynyjä ja huppuja. Bouroullecin veljekset ovat suunnitellet Vitralle Vegetal-tuolin, jossa inspiraation lähteenä on ollut kasvimailmaa. Huonekalu sopii myös ulkokäyttöön ja värivaihtoehtoja on kuusi. Materiaali on läpivärjättyä polyamidia, ja tuolia myy Aero.

Viileän illan puutarha- ja terassikutsuilla tarvitaan lämmikkeeksi pehmusteita ja huopia. Teemaan sopivan tyynyn valmistaja on Kipikude. Kallo-tyynyjä saa sekä valmiiksi täytettynä että pelkästään tyynyliinana. Materiaali on pellavaa.

Mustaa ja oranssia kattauksessa

Halloween-juhlaan voi valmistautua tyylikkäillä astioilla. Vahvoina väreinä kulkevat musta ja oranssi. Sami Rinne Designin "Lepakko" ja "Ollako vai ei olla" sopivat teemaan hyvin. Astiat kestävät uunin, astianpesukoneen ja mikron, ja sarjasta löytyy kuppien lisäksi myös kermakko, vati, tarjotin ja kupu. Lisätietoa löytyy suunnittelijan sivuilta netistä.

Myös Saara-designin astiat sopivat kattaukseen. Kuvan mandariinin sävyiseen Cucina-sarjaan kuuluu lautasia, kulhosetti ja pannunalusia. Tarjoilukulhot ovat käteviä pienille annoksille, ja niissä voi kasvattaa myös yrttejä. Oman puutarhan mausteet saa hienonnettua morttelissa, jossa kasvien aromit tulevat hyvin esille.

Kertakäyttöastioista saa helpon ratkaisun puutarhaolosuhteisiin piirtämällä tai liimaamalla kuvioita ja tarroja mukeihin sekä lautasiin. Näppärä askartelija loihtii mielikuvituksellisen kattauksen esimerkiksi Sinooperin askarteluvinkeillä.

Uusia muotteja ja vuokia

Kahvipöydän koristeeksi ja jäkiruuaksi sopii halloween-kakku. Vuokia ja respetejä löytyy esimerkiksi Ullanunelma.fi -sivuilta sekä Bakeandparty.com -sivuilta, jossa on monipuolinen valikoima muffinssivuokia, muotteja, koristetikkuja, silikonimuotteja ja kakunkoristeita.

Juustotikut ovat myös helppoa naposteltavaa, ja niistä saa näyttävän siiliasetelman, kun tikut painelee kurpitsaan kiinni. Suomalaisesta perinteestä voi mukaan tarjoiluun ottaa vaikkapa kekripyörykät. Näihin lihapulliin voi laittaa sadonkorjuun aineksia, kuten punajuurta. Koristeluun voi vihannesten lisäksi käyttää marjoja. Esimerkiksi boolimaljan voi reunustaa viinimarjan oksilla.

Mystiikka ja jännitys tuovat oman mausteensa juhlaan. Hallaharsolla ja säkeillä voi luoda aavemaista tunnelmaa. Kattaukseen voi lisätä haamuja, seittejä ja hämähäkkejä.

Mielenpainuvissa halloween-juhlissa soi lisäksi tunnelmaan sopiva musiikki; täysikuun loistaessa ja pikkunoitien kurkistaessa kantojen juurella. Kuvan pehmokoristeet ovat Tiimarista. Rekvisiittaa löytyy myös tavarataloista ja osoitteista Pilailupuoti.fi ja Kekkerit.fi.

Suomalainen kurpitsajuhla hakee eri ikäryhmissä omaa muotoaan, mutta puutarhajuhlat, naamiaiset ja monet koristeet tuovat varmasti piristystä pimeään syksyyn.

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus
Kuvat: Kesko,Tiimari, Sami Rinne Design, Saara Design, Wilton Industries (Bake And Party) Kipikude, Aero

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.