Hallituspuolueiden suosio laski – perussuomalaisten Mäkelä: "Äänestäjämme varmaan näkevät tämän kaiken kohun lävitse"

Näkyvätkö kesän kohut tuoreessa puoluegallupissa? 10:17
Näkyvätkö kesän kohut tuoreessa puoluegallupissa?

Huomenta Suomessa keskusteltiin Ylen tuoreesta puoluekannatusmittauksesta, jossa SDP nousi suosituimmaksi puolueeksi hallituspuolueiden kannatuksen laskiessa.

Ylen puoluekannatusmittauksessa hallituspuolueet kokoomuksen ja perussuomalaisten kannatus laski, kun SDP nosti suosiotaan yli kahdella prosenttiyksiköllä. 

Vaalivoittaja kokoomuksen kannatus laski 2,3 prosenttiyksikköä ja perussuomalaisten yhden prosenttiyksikön.

SDP:n toinen varapuheenjohtaja Ville Skinnari arvelee hallituksen sisäisten riitojen näkyvän mittaustuloksessa. 

– Itse odotin SDP:n tulevan puoluekokouksen ja nyt tulevan syksyn vasta todella näyttävän suuntaa sille, mikä on SDP:n ja hallituksen kannatus. Kansalaisten reagointi tähän tilanteeseen jo nyt kertoo siitä, että luottamus erityisesti kokoomusta ja perussuomalaisia kohtaan on kovilla, Skinnari arvioi. 

Kokoomuksen suosio laskussa

Kokoomuksella pudotusta oli kannatuskyselyssä 2,3 prosenttia.

Kokoomuksen kolmas varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitie kertoo ymmärtävänsä huolen. Talvitie toteaa politiikan näkyneen poikkeuksellisen paljon heinäkuussa ja arvelee sen näkyvän myös gallupeissa. 

– Vaaleista on vain pari kuukautta ja vastuuta tietenkin jaetaan sillä vaalituloksella. Gallupit ei sinänsä hetkauta hallituksen vaalityöskentelyä, mutta ymmärrän ihmisten huolen.

– Työ alkaa elokuussa ja hallitus on sitoutunut nollatoleranssiin rasismissa. Siitä käydään myös keskustelua eduskunnassa ja se täytyy näkyä myös tekoina. Emme hyväksy rasistista toimintaa, puheita ja jaetaan muutenkin länsimaiset arvot ja oikeusvaltioperiaatteet, Talvitie sanoo.

Suosion lasku ei yllättänyt

Perussuomalaisten kannatus on laskenut prosenttiyksikön verran. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä (ps) arvioi perussuomalaisten kannatuksen olevan kohuun nähden kohtuullisen hyvällä tasolla.

– Meidän äänestäjät varmaan näkevät tämän kaiken kohun lävitse, että tässä ei ole kyse oikeista asioista. Jaan sen tilannekuvan, että tämä ongelma on aika pitkälle hallituksen sisäisesti aiheutettu. Eli hallituksen sisältä jos kyseenalaistetaan hallituksen toimintakykyä ja tällaisia asioita, niin kyllä se väkisinkin alkaa näkymään luottamuksen menetyksenä.

Mäkelän mukaan tulos ei sinällään ole kesän keskustelun huomioiden yllättävää. 

– Itse olisin toivonut, että olisi keskitytty asioiden valmisteluun ja olisi ryhdytty syksyllä tekemään niitä asioita, mutta näin tämä ei ole mennyt. 

"Äänestäjillä ei näytä olevan kuluttajansuojaa"

Skinnarin mukaan tilanne on hyvin poikkeuksellinen Suomen historiassa. 

– Meillä Marinin ja Rinteen hallitukset olivat erittäin vaikeissa olosuhteissa päätöksentekokykyisiä koko ajan. Nykyinen hallitus ei ole edes yhtään vaikeaa asiaa aloittanut ja ulkomailla jo kysytään, että mitä siellä Suomessa tapahtuu. Tämä vahingoittaa meidän mainetta. Yritykset ja teollisuus ovat huolissaan ja kansalaiset ovat aivan ihmeissään. 

– Perussuomalaiset, te onnistuitte vaaleissa myymään sen teidän ajatuksen. Sillä tuotteella, mitä äänestäjät ostivat, ei näytä nyt olevan kuluttajasuojaa. Eli sitten kun tulee tosipaikka, niin ei sitten riitä kuitenkaan kyky johtaa Suomea. 

Skinnarin mukaan kysymys on johtamisesta. 

– Kokoomus sai Säätytalolla läpi kaiken minkä halusi. Nyt kun se todellisuus on edessä, niin Orpon johtajuutta ei ole ja tässä me olemme, SKinnari sanoo.

Mäkelän mukaan kukaan ei saanut läpi kaikkea minkä halusi ja huomautti hallitusohjelman olleen neljän puolueen kompromissi. Mäkelä toivoo, että asioiden eteen päästäisi pian töihin.

"Hallituksen kaatuminen ei ole kaukana"

– Suomella pitää olla vahva ja vakaa hallitus. Nyt näin ei ole. On hallituksen oma asia laittaa asiat kuntoon ja itse kuvittelin, että näin tapahtuu. Mutta sama tilanne vain jatkuu, Skinnari sanoo.

Skinnari näkee, että hallituksen kaatuminen ei ole kaukana. 

– Toivon, että hallitus tekisi edes yhden asian, mitä ennen vaaleja lupasi. 

Lue myös:

    Uusimmat