Sopu löytyi – Orpo: "Ei kukaan ollut minnekään lähdössä"

Petteri Orpo: "Sopu on löytynyt" 12:12
Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) kertoi Säätytalolla neuvotteluiden jatkumisesta maanantaina.

Petteri Orpo kertoi, että neuvottelupuolueet ovat päässeet sopuun ja neuvottelut jatkuvat normaalisti maanantaina.

RKP:n eduskuntaryhmä päätti tänään kokouksessaan hyväksyvänsä ilmastosta tehdyt hallitusneuvottelupaperit, mutta vaatii muutoksia maahanmuuttopaperin linjauksiin. Puheenjohtajat kokoontuivat Säätytalolle ja hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) kertoi sovusta sekä neuvotteluiden jatkosta. 

Ratkaisujen myötä Orpo kertoi Säätytalolla, että neuvotteluja viedään eteenpäin. Orpo kertoi uskovansa, että neuvotteluiden kautta saadaan hyvä hallitus aikaiseksi.

– Kun käytiin läpi RKP:n ehdotukset, niin ne olivat sellaisia, että ne pystyttiin hyväksymään, Orpo toteaa.

Orpon mukaan hallituksella on edellytykset saada vaikeita asioita ratkaistua. 

– Olen äärimmäisen tyytyväinen siihen, että neuvottelut saatiin siihen malliin, että tästä on hyvä jatkaa, Orpo kertoo.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kertoi Säätytalolta Orpon jälkeen, että neuvottelut olivat aiemmin selkeällä katkolla ja jatko oli epäselvä. Purra kertoo myös perussuomalaisten tehneen kompromisseja. 

– Osa RKP:n muutosehdotuksista oli helppo hyväksyä. Tulevan hallituksen maahanmuuttopolitiikan kiristys ja faktinen sisältö ei muuttunut tämänpäiväisen lypsykierroksen jälkeen mihinkään. Maahanmuuttopaperi on pitkä ja yksityiskohtainen. Kynnyskysymyksemme oli, että haitallinen maahanmuutto vähenee ja siihen olemme pääsemässä, Purra kertoo.  

– Vaikeat asiat on saatu käsiteltyä ja tästä on helpompi jatkaa keskusteluja, Purra arvioi.

Joutuiko perussuomalaiset tulemaan RKP:ta vastaan maahanmuuttokysymyksissä? Riikka Purra vastaa 8:42

RKP vaati aiemmin muutoksia maahanmuuttopaperiin

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoi aiemmin päivällä tiedotustilaisuudessa RKP:n hyväksyvän ilmastoa koskevat linjaukset. Maahanmuuton osalta Henriksson kertoi puolueen päättäneen haluavansa jatkaa keskusteluja. 

Henriksson sanoi, että puolueen toiveita ei ole kuunneltu ja että neuvotteluissa ei ole annettu maahanmuuttokeskustelulle tarpeeksi aikaa.

– Emme pyydä mahdottomuuksia, Henriksson kertoi iltapäivällä. 

RKP:n eduskuntaryhmän oli määrä päättää tänään kokouksessaan, hyväksyykö se maahanmuutosta ja ilmastosta tehdyt hallitusneuvottelupaperit. Linjaukset saatiin valmiiksi perjantaina.

Purra sanoi HS:lle heti RKP:n kokouksen jälkeen, että maahanmuuttoryhmän neuvottelut eivät missään nimessä jatku. 

– Yhdestäkään faktisesta kirjauksesta ja toimenpiteestä ei voida enää joustaa, Purra kertoi HS:llä.

RKP:n Anna-Maja Henriksson hallitusneuvotteluista: "Haluamme jatkaa, ja tehdä joitakin muutoksia" 14:56

Perussuomalaisten puoluekokous pidettiin aiemmin tänään

Purra puhui puoluevaltuuston kokouksessa ja tiedotustilaisuudessa aikaisemmin tänään ja hän ei vielä tuolloin tiennyt jatkuvatko hallitusneuvottelut.  

Purra sanoi eilen, että jos RKP ei hyväksy hallitusneuvotteluissa tehtyjä esityksiä, nykyinen neuvotteluryhmä ei voi jatkaa.

– Säätytalolla saavutettiin yhteisymmärrys ilmastoon ja maahanmuuttoon liittyen. RKP:n osalta tarvitaan vielä vahvistus ja hyväksyminen näiden papereiden osalta, jotta neuvottelut jatkuvat. Kaikki ovat joutuneet tekemään kompromisseja, kertoi Purra PS:n puoluevaltuuston kokouksessa lauantaiaamuna.

Purra lisäsi tiedotustilaisuudessa, ettei maahanmuuttopaperi ole matkan varrella muuttunut ja ehdotus on kompromissi sekä vähimmäisedellytys perussuomalaisilta. 

– Meidän on mahdotonta joustaa tästä enää.

Purra toivoi, että RKP:n eduskuntaryhmä hyväksyisi eilen saavutetun neuvottelutuloksen maahanmuutto- ja ilmastopolitiikasta, jotta hallitusneuvotteluja voidaan jatkaa.

– Mikäli hallitusta ei tällä kokoonpanolla muodostu, tulee hallitukseen pääseminen olemaan perussuomalaisille sopivien hallituskumppaneiden löytymisen vuoksi käytännössä vaikeaa, arvioi MTV Uutisten toimittaja Maria Nykänen Säätytalolta. 

RKP:n kymmenen hengen eduskuntaryhmästä puoluetoimistolta oli klo 13:30 mennessä poistunut kolme edustajaa. RKP:n Pohjanmaan vaalipiiriä edustavat kansanedustajat Joakim Strand ja Mikko Ollikainen poistuivat puoluetoimistolta hieman kello 13:n jälkeen. He sanoivat poistuessaan, että kokous jatkuu edelleen, eikä valmista vielä ole. Heidän piti lähteä junalle, ja he jatkavat kokouksessa etänä. RKP:n kansanedustaja Otto Andersson poistui kokouksesta sukulaisjuhliin.

Katso Riikka Purran puhe kokonaisuudessaan 18:29

Tästä kiistoissa oli kysymys

Maahanmuutto ja ilmastoasiat ovat olleet hallitusneuvotteluiden vaikeimmat kysymykset, ja tällä viikolla on keskitytty niiden ratkomiseen.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallitusneuvottelut jumittaneessa maahanmuuttopöydässä oli esitetty, että jatkossa henkilön tulisi tienata 1600 euroa kuukaudessa saadakseen oleskeluluvan Suomessa.

Kansalaisuuteen taas vaadittaisiin 40 000 euron vuositulot. Se olisi lähellä suomalaisten vuositulojen mediaania.

Ongelmaksi muodostui Purran mukaan myös neuvottelukokonaisuuksien epäsuhtainen edistyminen ja hän korosti, ettei ole kenenkään edun mukaista, jos käytetään paljon aikaa neuvotteluihin, mikäli ne kuitenkin katkeavat. Purran mukaan koalitiohallituksessa on välttämättömyys tehdä kompromisseja listaten vaikeisiin neuvoteltaviin asioihin myös soten. 

Purran mukaan perussuomalaiset eivät yritäkään miellyttää kaikkia. Hän kertoo perussuomalaisten tavoittelevan edelleenkin paikkaa hallituksessa, jossa on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa. Samalla puolue haluaa tehdä linjansa mukaista politiikkaa.

Hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi toivovansa, että kaikki voivat hyväksyä perjantaina löytyneet linjaukset. 

– Aikataulullinen kirittäminen pitäisi jättää nyt taka-alalle, sanoi Purra tiedotustilaisuudessa. 

Hallitusneuvotteluita ovat käyneet RKP, perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Orpo: Maahanmuutosta löytynyt sopu, hallitusneuvottelut jatkuvat maanantaina 3:55
Aihetta käsiteltiin laajasti lauantain Seitsemän uutisissa.

  

Lue myös:

    Uusimmat