Hallitusneuvotteluiden tilanne nyt – Purra: RKP:n hyväksyttävä paperit tai neuvottelut loppuvat

5:23
Puheenjohtajat kommentoivat hallitusneuvotteluiden tilannetta Säätytalolla.

Hallitusneuvotteluissa jatkettiin perjantaina vaikeimpien asioiden eli maahanmuutto- ja ilmastokysymysten ratkomista. MTV Uutiset seurasi tapahtumia paikan päällä.

Puheenjohtajat pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden kello 19.

– Huomenna jatketaan hallitusneuvotteluita normaalisti omissa ryhmissä. On löydetty linjauksia. Olen erittäin tyytyväinen, hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) kertoo.

– Tilanne ei ole sinällään ole vielä ohi, ennen kuin RKP on pitänyt oman kokouksensa eduskuntaryhmän kesken. Katsomme, mikä RKP:n kokouksen anti on, puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) toteaa. 

– RKP ei ole vielä hyväksynyt kumpaakaan niin maahanmuuttoon sekä ilmastokysymyksiin liittyvää paperia, puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson (r.) kertoo medialle. 

Henriksson ei kommentoi enempää, mikä maahanmuuttoon liittyvässä paperissa kiikastaa. 

– Kristillisdemokraatit haluaa kiittää. Töitä on tehty pitkään ja tulosta on saatu aikaiseksi. Siellä on kompromissejä ja niihin puolueet ottavat kantaa omalta osaltaan, kommentoi puheenjohtaja Sari Essayah (kd.).

Henriksson vastaa median kysymykseen, että "RKP on valmis neuvottelemaan". Se, että jatkaako RKP huomenna lauantaina neuvotteluosapuolena hallitusneuvotteluissa, ratkeaa huomisen RKP:n eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen, Henriksson sanoo. RKP:n kokous pidetään Helsingissä.

Henriksson toteaa, että RKP olisi mielellään jatkanut neuvotteluita maahanmuuttopaperista vielä tänään. 

– Minulla on vakaa usko, että tällä hallituspohjalla on annettavaa. Toivon, että tässä löytyy ratkaisu kaikkien ryhmien osalta ja voidaan edetä kohti varsinaista hallitustyötä, Orpo väläytti.

Purra toisti kuitenkin jälleen sen, että mikäli RKP:n kanssa ei päästä sopuun, niin maahanmuuttoon keskittyvä neuvotteluryhmä ei voi jatkaa. 

Tiedotustilaisuuden loppupuolella Purra vielä totesi, että RKP:n on hyväksyttävä paperit, tai neuvottelut loppuvat.

10:38
Näin puheenjohtajat vastasivat median kysymyksiin Säätytalolla.

Henriksson poistui Säätytalolta

– Pidetään huomenna eduskuntaryhmän kokous ja käydään tilannetta läpi, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi Säätytalolla noin viiden jälkeen iltapäivällä. 

Mistä kiikastaa erityisesti? MTV Uutisten politiikan toimittaja Ossi Rajala kysyi. 

– No tässä talossahan neuvotellaan nyt ilmastoasioista ja maahanmuuttokysymyksistä. Niin kuin jokainen eduskuntaryhmä tässä talossa, niin meidänkin tarvitsee käydä asiaa yhteisesti läpi, ja se tapahtuu huomenna, Henriksson sanoi. 

Henriksson sanoo, että neuvotteluiden tilanne ei ole helppo. 

Henrikssonilta kysyttiin, että neuvottelut siis jatkuvat.

– Neuvotteluissa mielestäni yleensä neuvotellaan siihen asti, kunnes päästään yhteisymmärrykseen, Henriksson vastasi.

1:11
Näin RKP:n Anna-Maja Henriksson kommentoi hallitusneuvotteluiden tilannetta kello viiden jälkeen iltapäivällä.

Aiemmin aamulla kerrottua  

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra saapui paikalle aamupäivällä. Tänäänkin Säätytalolla ovat koolla vain maahanmuuttoa ja ilmastoa käsittelevät pöydät.

Järjestely tehtiin perussuomalaisten vaatimuksesta. Perussuomalaiset haluaa selvittää, löytyykö asioista yhteisymmärrys, mikä olisi edellytys hallituksen syntymiselle. 

Hallitusneuvotteluissa ei mennä eteenpäin muissa asioissa ennen kuin maahanmuutto- ja ilmastokysymyksissä on löytynyt ratkaisuja. Hallituksenmuodostaja Petteri Orpo (kok.) sanoi torstaina, että hän uskoo ratkaisujen löytyvän

Purra kertoo olevansa siinä käsityksessä, että tilanteesta saadaan päivitys tänään kello 18. Purralta kysyttiin, kuinka luottavainen hän on, että tuloksia syntyy.

– En valitettavasti osaa sanoa. Fifty sixty, hän vastasi. 

Mitä tapahtuu, jos neuvotteluissa ei synny tulosta?

– Neuvottelut katkeavat, Purra sanoo.

Purra sanoo olevansa siinä käsityksessä, että kello 18 on tämänhetkinen takaraja sovun löytymiselle. Hän ei lähtenyt avaamaan yksityiskohtia ryhmien neuvotteluista. 

Onko kello 18 siis takaraja?

– Näin olen ymmärtänyt. Alun perin aikataulun piti olla tässä aamussa tai viime yössä. Todellakin aikaa haluttiin antaa lisää. Se tarkoittaa sitä, että muutkaan pöydät eivät etene.

– Nyt on tarkoitus selvittää, löytyvätkö tällaiset päälinjat näistä asioista, että edellytykset jatkolle löytyvät.

Purra myös totesi, että perussuomalaisten huomenna kokoontuva puoluevaltuusto ei käsittele asiaa. Hänen mukaansa kyseessä on sääntömääräinen kokous, jossa käsitellään sääntömääräisiä asioita.

– Hallitusneuvottelut eivät ole siinä asennossa, että puoluevaltuuston pitäisi päättää niiden suhteen yhtään mitään.

"Vaikea urakka edelleen on"

MTV Uutisten politiikan toimittaja Ossi Rajala kuvailee lehdistön edessä aiemmin käyneen kristillisdemokraattien Sari Essayahin suhtautuneen melko optimistisesti ratkaisujen syntymiseen tänään sekä maahanmuutto- että ilmastopöydissä.

– Essayah ei lähtenyt ennakoimaan, mihin aikaan tänään mahdollisesti olisi valmista. Se kertoo osaltaan siitä, että kyllä aika vaikea urakka neuvotteluissa edelleen on, mutta mitään umpikujaa ei ole ainakaan yön aikana tapahtunut, Rajala sanoo.

Ratkaisun hetket alkavat olla käsillä.

– Kyllä tässä mielestäni eräänlaisella vedenjakalla ollaan, että onko tällä hallituspohjalla edellytyksiä jatkaa. Jos sopua ei tänään tai viimeistään huomenna rupea syntymään, puolueiden pitää ryhtyä miettimään, voidaanko tältä pohjalta jatkaa, Rajala toteaa.

Rajala kuvailee erityisesti maahanmuuttopöydän urakkaa vaikeaksi.

– Siellä on työperäiseen maahanmuuttoon liittyvää kiistaa, tulorajoja EU:n ulkopuolisille maahanmuuttajille, humanitaarista maahanmuuttoa, pakolaiskiintiötä... Miten perussuomalaisten vaatimaa kiristystä maahanmuuttopolitiikkaan tehdään, ja siinä taas RKP:llä esimerkiksi on ihan vastakkaisia näkemyksiä, Rajala selittää.

Rajalan mukaan vaikeita kysymyksiä riittää tämänkin viikon jälkeen, mikäli maahanmuutto- ja ilmastokysymyksistä päästään sopuun.

– Muita neuvotteluryhmiä on varoitettu, että pitää jo huomenna lauantaina olla valmiina palaamaan neuvottelupöytiin, jos maahanmuutto- ja ilmastokysymyksistä syntyy sopu, Rajala sanoo.

Essayah: "Olemme olleet sillanrakentajia"

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan ilmastopöydässä aloitettiin eilen työskentely vasta iltayhdeksältä. 

– En osaa sanoa, mihin asti he sitten kävivät näitä asioita läpi. Ymmärtääkseni maahanmuuttoryhmä taas jatkoi hyvinkin jälkeen yhdeksän vielä töitänsä. Ilmeisesti tänään (he) aloittavat hivenen myöhemmin, että kerkeävät käydä kotona lepäämässä tässä välissä, Essayah sanoi.

Essayah kehuu kristillisdemokraattien olleen neuvotteluissa kompromissien rakentaja.

– Näissä molemmissa pöydissä kristillisdemokraatit varmastikin asettuu aika lailla keskelle neljää puoluetta, ja siinä mielessä voin sanoa, että olemme olleet hyvä kompromissien rakentaja, Essayah selittää.

– Voisi sanoa, että olemme olleet sillanrakentajia näissä ryhmissä ja tehneet hyviä esityksiä siellä. Uskon, että näissä asioissa päästään hyvin eteenpäin, Essayah lisää.

Essayahin mukaan myös tinkiminen Suomen vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitteesta on hallitusneuvotteluissa pöydällä.

– Siellä on varmasti koko joukko aivan käytännön kysymyksiä ja varmasti myös näitä isompia periaatteellisia asioita. Kaikki nämä ovat varmasti siellä pöydällä, Essayah sanoo.

13:16
Orpo torstaina: Maahanmuutto hiertää neuvotteluissa ilmastoa enemmän


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja