Mainos

Hallitus tyrmäsi SDP:n ryöpytyksen koulutussäästöistä: ”Te olisitte halunneet leikata enemmän kuin me"

2:12

Hallituksen ammatilliseen koulutukseen kohdistuvat 190 miljoonan euron koulutussäästöt kuumensivat tunteita eduskunnassa. Hallitus vastasi opposition ryöpytykseen muistuttamalla, että osa oppositiosta myöntyi säästötavoitteeseen ollessaan viime kaudella hallituksessa.

Budjettiesityksessä ammatillisesta koulutuksesta leikataan 190 miljoonaa euroa.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan jokainen eduskuntapuolue on ollut päättämässä näistä leikkauksista. 

– Nämä jäivät [edellisen hallituksen] eduskunnan viimeiseltä viikolta perinnöksi tälle hallitukselle, Grahn-Laasonen sanoi. 

Entinen opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) oli näreissään ministerin tavasta arvostella edeltäjiään.  

– Te olette ottaneet uuden toimintakulttuurin. Joka toinen kerta te arvostelette edeltäjiänne perustelematta ja argumentoimatta sitä juurikaan, Gustafsson sanoi.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) oli huolissaan, mikä vaikutus leikkauksilla on ammatilliseen osaamiseen.

– Miten pedagogiikkaa vahvistaa se, että ammatilliselta puolelta leikataan 190 miljoonaa euroa, niin että lähiopetus tulee vähenemään ja etäopetus lisääntymään, Arhinmäki kysyi.

Puumala tulistui Rinteelle 

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne muistutti ennen vaaleja annetusta koulutuslupauksesta. Rinteen mukaan hallitus vaarantaa lasten ja nuorten tulevaisuuden kaikkiaan kolmen miljardin euron koulutusleikkauksilla.

– Me kaikki puolueiden puheenjohtajat annoimme ennen eduskuntavaaleja koulutuslupauksen, jossa todettiin, että nyt on tehty niin paljon koulutusleikkauksia, että on menty kipuraja ylitse. Te olette tehneet maailmanennätyksen koulutuslupauksen pettämisestä, Rinne sanoi.

Ministeri Grahn-Laasonen näpäytti Rinnettä lukemalla tämän tämän kesäkuussa 2015 eduskunnassa antamaa vastauspuheenvuoroa, jossa Rinne oli kertonut, mistä SDP säästäisi.   

– Yksi näistä kohteista on: ”Siellä olisi ollut myöskin tämä viime vaalikaudella kaatunut toisen asteen säästöratkaisu, josta olisi huolehdittu ilman, että koulutuspaikkoja tai koulutuksen laatua olisi lähdetty heikentämään, 270 miljoonaa euroa", Grahn-Laasonen siteerasi.

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala (kesk.) tulistui puheenvuorossaan, jonka hän osoitti Rinteelle.

Puumala sanoi Rinteen tietävän hyvin, että ei ole olemassa sellaista koulutusleikkausta, joka ei vaikuttaisi henkilökunta- tai oppilasmääriin.

– Kyllähän te sen tiedätte, kun olette hieno mies ja erittäin älykäs, että eihän sellaista leikkausta ole olemassakaan, että se vain hävittäisi 270 miljoonaa teidän vaaliohjelmanne mukaisesti virtuaalisesti, mutta sillä ei olisi vaikutusta mihinkään, Puumala sanoi. 

Puumala jatkoi puolustusta ja totesi hallituksen koulutussäästöjen olevan kipeitä.

– Te olisitte halunneet leikata ammatillisesta koulutuksesta enemmän kuin me. Onneksi hallitus muuttui ja nyt leikataan sen sijaan vähemmän, vaikka vieläkin todella paljon ja se käy kipeää. Se koskettaa sydämestä, Puumala sanoi. 

Rinteen mukaan SDP kannatti viime vaalikaudella rakenteellisia muutoksia, joista olisi tullut säästöjä.

– Se vaihtoehto meillä on ollut vaaliohjelmassa esillä ja toivon, että tutustutte edustaja Puumala tähän, Rinne vastasi. 

Eduskunnan keskustelee ensi vuoden budjetista koko tämän viikon.

15.03 Juttua täydennetty Rinteen kommentilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja