Hallitus purkaa koronarajoituksia – kaikki rajoitukset poistetaan lokakuussa

Ravintoloiden, kahviloiden ja baarien aukioloaika pitenee kello yhteen yöllä 2:01
Näin hallitus purkaa koronarajoituksia – ravintoloiden aukiolo pitenee, kokoontumisrajoitukset poistuvat kokonaan lokakuussa.

Hallitus on purkamassa ravintoloiden, baarien ja kahviloiden rajoituksia. Myös muita kokoontumisrajoituksia lievennetään. 

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen kertoo keskiviikkona tiedotustilaisuudessa kokoontumisrajoitusten purusta.

Heinäkuun alusta lähtien yli 500 ihmisen tilaisuudet ovat sallittuja ulkotiloissa, jos katsomo voidaan jakaa eri lohkoihin tai yleisölle pystytään rajaamaan erillisiä alueita.

Elokuusta lähtien yli 500 henkilön tilaisuudet sallitaan sekä sisällä että ulkona, edellyttäen, että turvallisuudesta ja hygieniasta pystytään huolehtimaan. Ohjeistusta turvaetäisyyksistä ja niiden edellyttämistä järjestelyistä on myös yhä noudatettava. 

Aluehallinnot voivat tehdä erillisiä päätöksiä kokoontumisista oman alueensa tilanteen mukaan. 

Kosonen kertoo kaikkien kokoontumisrajoitusten poistuvan lokakuussa. 

– Odotan, että jokainen tapahtumiin osallistuva tuntee oman vastuunsa noudattaa suosituksia etäisyyksistä ja hygieniasta, Kosonen painottaa. 

Ravintoloiden aukioloajat pitenevät

Ensi maanantaista alkaen ravintolat saavat olla auki kello kahteen yöllä. Anniskeluaikaa puolestaan pidennetään kello yhteen yöllä. 

Suurinta sallittua asiakasmäärää nostetaan myös. Ravintolat saavat nyt ottaa sisään 75 prosenttia normaalista kapasiteetistaan. 

Myös buffetpöytiä koskeva kielto poistetaan. 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru painottaa, että ravintoloilla on yhä vastuu huolehtia siitä, että kaikilla asiakkailla on oma istumapaikka ja heidät on sijoittava riittävän kauaksi toisistaan. Myös hyvästä hygieniasta on huolehtittava.

Vierailut sairaaloissa sallitaan

Päätöksiä on tehty myös vierailuista sairaaloissa ja muissa sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä.

Suositus vierailuiden välttämisestä puretaan ja hallitus suosittelee turvallisten vierailuiden mahdollisuutta koko maassa. 

Kiuru painottaa kuitenkin, että tervettä järkeä ja hyvää hygieniaa on noudatettava. 

Kiurun mukaan toimintayksiköiden on toimittava tartuntalain puitteissa ja tarvittaessa rajoituksia voidaan nostaa takaisin alue- ja paikkakohtaisesti. Jos turvalliset vierailut eivät ole mahdollisia, yksikön johtajalla on mahdollsuus asettaa vierailukielto. 

– Pyydän suomalaisia muistamaan, että vaikka meille oma läheinen on tärkein, myös muiden ihmisten läheisten turvallisuus on tärkeää, Kiuru sanoo. 

THL on koonnut ohjeet siitä, miten vierailut voitaisiin toteuttaa mahdollisimman turvallisesti. 

Rajoitukset voivat palata

Kiuru sanoo hallituksen olevan valppaana mahdollisen toisen aallon varalta. 

– Valtioneuvosto ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että joudumme palaamaan rajoituksiin ja ottamaan peruutusaskelia.

Kiuru myös painottaa, että tilanne ei missään nimessä ole vielä ohi.

– Yleiset suositukset ovat yhä voimassa. En voi riittävästi korostaa sitä, että hyvä käsihygienia ja turvaväli vievät jo pitkälle.

Lue myös:

    Uusimmat