Hallitus lähtee kehysriiheen täysin uudessa tilanteessa, tukea myös oppositiosta: "Suomalaisten turvallisuus nyt tärkeintä"

11:29
Katso videolta Kai Mykkäsen ja Antti Lindtmanin vierailu Uutisaamussa!

MTV:n Uutisaamussa oltiin tänään yksimielisiä siitä, mihin Suomen pitää nopeasti panostaa. 

Parin viikon kuluttua alkaa hallituksen kehysriihi, jossa päätetään, mihin valtion rahoja käytetään ja paljonko esimerkiksi otetaan velkaa.

– Nyt on yksi asia, mikä on ylitse muiden. Se on suomalaisten turvallisuus ja voi sanoa, että tärkeysjärjestys menee uusiksi, sanoo SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Vieressä istuva opposition edustaja, Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen on samaa mieltä. 

– Tässä suhteessa kehysriihi ei koskaan ole vain valtion menoja ja tuloja vaan uudistuksia, joilla tehdään toivottavasti Suomelle tulevaa hyvinvointia.

Kestävä julkinen talous on osa turvallisuutta

Suhtaudutaanko oppositiossa siis myötämieleisesti siihen, että velkaa otetaan lisää eikä pysytä aiemmin asetetuissa menokehyksissä?

– Voi olla, että puolustusvalmiuden nostamisen osalta,  jos puhutaan pysyvästä tasokorotuksesta, voi olla mahdoton urakka saada sitä ensi vuodelle aiemmin päätettyihin kehyksiin. 

– Sanoisin, että  muut siviilimaailman lisäykset pitäisi saada aiemmin päätetyille, itseasiassa jo kertaalleen korotettuihin menokehyksiin, Mykkänen toteaa. 

– Yksi osa meidän turvallisuutta on kestävä julkinen talous ja sen takia tulevassa kehysriihessä on kaksi raidetta, Lindtman jatkaa. 

– Yksi on se, että aiemmat sitoumukset, mitä on tehty esimerkiksi säästöistä, tullaan tekemään ja menemään aiemmin päätetyllä linjalla. 

Nopeat ratkaisut suomalaisille edullisempia

Lasketaanko bensamenojen  kompensoinnit turvallisuuskysymykseksi?

– Hallitus on aiemmin jo reagoinut tähän tilanteeseen esimerkiksi korottamalla työmatkavähennystä, Antti Lindtman sanoo. 

– Nyt katsotaan kuljetusalan tilannetta, että vältetään isommat tappiot siellä. Tässä on monenlaisia seurauksia. 

– Voi olla, että meidän täytyy tehdä todella nopeita ratkaisuja Venäjän fossiilisen energian riippuvuuden vähentämiseksi.

– Voi olla, että ne on järkevämpi tehdä nyt kuin muutaman vuoden päästä, koska meillä on kohta tilanne, jossa kaikki Euroopan maat ovat näillä markkinoilla, myös puolustusmarkkinoilla. 

– Jos voidaan toimia nopeasti, se tulee suomalaisille edullisemmaksi, Lindtman sanoo. 

Mykkänen peräänkuuluttaa energiainvestointien hätätilalakia.

– Nyt tarvittaisiin energiainvestointien hätätilalaki, jolla rajusti yksinkertaistettaisiin lupajärjestelmää. Tästä on olemassa eurooppalainen direktiivi, jota voitaisiin soveltaa Suomessa.

– Tällä varmistettaisiin se, mistä Antti puhui, että voitaisimme loikata nopeesti eteenpäin uusissa energiantuotantomuodoissa, Mykkänen lisää.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja