Mainos

Hallitus korottaisi tuntuvasti sisäpiirikauppojen seuraamuksia

Seuraamuksia arvopaperimarkkinoiden väärinkäytöstä kiristetään tuntuvasti, esittää hallitus.   

Oikeushenkilölle eli valtiolle, kunnille tai osakeyhtiölle seuraamusmaksu sisäpiirikaupoista, sisäpiiritiedon kertomisesta eteenpäin tai markkinoiden manipuloinnista olisi vastedes joko 15 prosenttia liikevaihdosta tai 15 miljoonaa euroa sen mukaan, kumpi summa olisi suurempi.

– Nykyisin sanktio on 10 prosenttia liikevaihdosta, kuitenkin enintään 10 miljoonaa euroa, vertaa lainsäädäntöneuvos Janne Häyrynen. 

Yksittäiselle henkilölle voidaan tulevaisuudessa määrätä enintään 5 miljoonan euron seuraamusmaksu, kun se nyt on 100 000 euroa. 

Esityksen mukaan pörssiyhtiöiden pitäisi antaa pörssitiedote johdon ja sen lähipiirin liiketoimista viimeistään kolme työpäivää liiketoimien jälkeen. Pörssiyhtiön johdolle tulisi lisäksi 30 päivän kaupankäyntikielto ennen tulostiedotteiden julkistamista.

Hallitus esittää myös rikoslakiin uusia rangaistussäännöksiä, esimerkiksi sisäpiiritiedon eteenpäin kertomisesta voidaan tuomita kaksi vuotta vankeutta.

Hallitus antoi esityksensä eduskunnalle tänään. Lainmuutoksilla pannaan täytäntöön EU:n asetus ja direktiivi markkinoiden väärinkäytöstä. Niiden on tarkoitus tulla voimaan 3. heinäkuuta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.