Hallitus joutuu valmistelemaan lakimuutoksen, jotta koronapassia voidaan käyttää vain osassa paikoista: Ehtiikö se voimaan?

Miten toimia, kun kotitesti osoittautuu positiiviseksi? STM:n Varhila vastaa 13:42
Koronapassiin vaatimus 3. rokotteesta? Miten toimia, kun kotitesti osoittautuu posiitivseksi? STM:n Kirsi Varhila vastaa. keywords:

Hallitus joutui eilen päättämään yllättäen ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa, että koronapassilla ei voi vapautua rajoituksista edes matalan riskin tilaisuuksissa vaan se joutuu väliaikaisesti kokonaan hyllylle. Päätös koskee leviämisalueita eli käytännössä melkein koko maata.

Huomisesta torstaista lähtien koronapassia ei voi käyttää missään yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille. Päätös on voimassa kolmen viikon ajan 20. tammikuuta asti.

Hallituksen oli tarkoitus päättää koronapassin jättämisestä käyttöön matalan riskin tapahtumiin, mutta tämä ei ollutkaan mahdollista.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoi Helsingin Sanomille, että asia poistettiin aiemman iltapäivän kokouksen listalta hänen pyynnöstään, koska asiassa oli vielä avoimia oikeudellisia kysymyksiä. MTV Uutisille kerrotaan puolestaan, että oikeuskanslerin kielteiseksi muuttunut kanta koronapassin osittaiseen käyttöön yllätti loppumetreillä.

Lakimuutosta valmistellaan, mutta ehtiikö se?

Sote-ministerityöryhmä kokoontui eilen ja päätti aloittaa pikaisesti valmistelun koronapassia koskevan säännöksen muuttamiseksi siten, että yleisötilaisuuksiin ja asiakastiloihin kohdistuvia rajoitustoimia on jatkossa mahdollista kohdentaa tarkemmin.

On epäselvää, ehtiikö lakimuutos voimaan nyt päätettyyn koronapassin hyllytysjaksoon. Istuntotauolle jäänyt eduskunta pitäisi kutsua koolle, jos muutos halutaan voimaan ennen helmikuun alkua, ja tähän on myös olemassa valmius.

Koronatilanteesta riippuen koronapassia saatetaan toki joutua pitämään hyllyllä pitempäänkin kuin nyt on suunniteltu.

Yllättävällä lakiteknisellä käänteellä ei tällä hetkellä ole välttämättä juurikaan käytännön merkitystä. Monilla alueilla yleisötilaisuudet on kielletty kokonaan niin, että koronapassillakaan niitä ei voi pitää auki.

Käänteen seurauksena sosiaali- ja terveysministeriö ohjeisti eilen aluehallintovirastoja "tarkastelemaan omien toimialueidensa yleisötilaisuuksiin ja asiakastiloihin kohdistuvia rajoituksia erityisesti matalan riskin tilaisuuksien kohdalla". 

THL on tehnyt riskiarvion erilaisista paikoista, tilanteista ja tapahtumista. Matalan riskin paikkoina pidetään esimerkiksi kuntosaleja, museoita ja erilaisten tapahtumien katsomoita, joissa istumapaikat on määritelty. 

Rajoituksista päättävät pääosin alueelliset viranomaiset, mutta ravintolarajoituksista päättää hallitus. Leviämisalueilla ravintolat saavat olla auki vain kello 18 asti, mutta ruokaravintolat voivat olla avoinna kello 20 asti koronapassin avulla. Alkoholin myynti on lopetettava leviämisalueilla kello 17.

Lue myös:

    Uusimmat