Mainos

Hallitus haluaa turvapaikanhakijoille tiukempaa kontrollia

Hallitus ehdottaa ulkomaalaislakiin asumisvelvollisuuden lisäämistä. Tämä tarkoittaisi sitä, että kansainvälistä suojelua hakeneen ulkomaalaisen olisi ilmoittauduttava tietyssä vastaanottokeskuksessa päivittäin. Muutoin hakijan liikkumista ei rajoitettaisi.

Asumisvelvollisuuden voisi määrätä poliisi, Maahanmuuttovirasto tai Rajavartiolaitos. Sisäministeriön mukaan vastaavanlainen asumisvelvollisuus on käytössä useassa EU-maassa.

Sisäministeriön mukaan muutoksen tavoitteena on varmistaa turvapaikkaprosessin sujuvuus.

Turvapaikanhakija olisi näin helpommin saatavilla hakemuksen käsittelyä, kuten turvapaikkapuhuttelua varten. Asumisvelvollisuuden käytöllä voitaisiin hallituksen mielestä helpottaa myös kielteisen päätöksen saaneiden palauttamista.

Myös maasta poistettavat lapset mukaan

Hallitus esittää myös, että lapsen asumisvelvollisuudesta tulisi vaihtoehto kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen alaikäisen säilöönotolle. Velvollisuutta voitaisiin käyttää ilman huoltajaa oleviin alaikäisiin turvapaikanhakijoihin, joita ollaan poistamassa maasta. Lapsen asumisvelvollisuus olisi lievempi vaihtoehto säilöönotolle ja vähentäisi säilöönoton tarvetta.

Lapsi voitaisiin määrätä asumaan nimetyssä, lapsille tarkoitetussa vastaanottokeskuksessa, pysymään sen alueella ja ilmoittautumaan siellä päivittäin. Lapsen asumisvelvollisuus kestäisi enintään kaksi viikkoa. Aikaa olisi mahdollista jatkaa korkeintaan kahdella viikolla, jos se on välttämätöntä maasta poistamisen turvaamiseksi.

Lapsen asumisvelvollisuus voitaisiin määrätä vain, kun lapsen säilöönoton edellytykset täyttyvät.

Esityksessä ei ehdoteta lasten säilöönotosta luopumista. Viranomaisten näkökulmasta säilöönotolle on edelleen tarve erityisesti maasta poistamisen turvaamiseksi. Käytännössä alaikäisiä kuitenkin otetaan Suomessa säilöön erittäin harvoin.

Valtioneuvosto antoi eduskunnalle hallituksen esityksen ulkomaalaislain muuttamiseksi torstaina. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.