Hallitus ei pääse sopuun lisätalousarviosta tällä viikolla – kiistana hyvinvointialueiden sote-rahat, joita Kiuru vaatii 700 miljoonaa, mutta tarjolla on alle kolmasosa siitä

6:16
MTV Uutiset kertoi jo marraskuussa 2022, että sotealueiden johtajien mukaan rahoitus ei riitä, ministeriön mukaan häiriöitä luvassa tammikuussa

Hallituspuolueet eivät saa vielä tällä viikolla neuvoteltua valmiiksi vuoden ensimmäistä lisäbudjettia. Erityisesti pääministeripuolue SDP haluaa nostaa hyvinvointialueiden lisärahoitusta 200 miljoonasta ylöspäin.

Vuoden alussa aloittaneille hyvinvointialueille vaadittiin SDP:n suunnalta alun perin 700 miljoonan euron lisärahaa. Neuvotteluiden aikana summa on pudonnut reiluun 200 miljoonaan euroon, mikä ei ole SDP:lle käynyt ja neuvottelut ovat venyneet.

MTV Uutisten tietojen mukaan muillakin hallituspuolueilla on ollut haluja ainakin selvittää, miten hyvinvointialueiden rahoitusta voitaisiin lisätä.

Tarkastelussa on, voiko rahoja esimerkiksi siirtää muualta hyvinvointialueille ja onko olemassa muita rahoitusvaihtoehtoja.

Rahoja käytettäisiin erityisesti hoitojonojen purkamiseen. Koronakriisin aikana hoitojonot ovat pidentyneet, koska terveydenhoidon voimavaroja kului pitkään paljon koronatyöhön.

Vääntö näistä sote-rahoista jatkuu seuraavaksi sote-ministeriryhmässä, jota johtaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Juuri Kiuru on vaatinut hyvinvointialueille 700 miljoonaa euroa.

Lisätalousarvion muut osat ovat pääosin sovittu. Maatalous on saamassa noin 110 miljoonan euron kriisipaketin. Talousahdingossa olevan Ähtärin eläinpuiston pandojen pelastamiseksi oli tulossa viisi miljoonaa euroa, mutta ehdotus vedettiin pois keskiviikkona. Pandojen tulevaisuutta varten on perustettu työryhmä, joka yrittää tuoda poliitikoille lisätietoa eri mahdolliuuksista jo lähiviikkoina.

Hallituspuolueiden tavoitteena on, että lisäbudjetti olisi valmis ensi viikolla, mutta päivämäärää lopulliselle hallituskäsittelylle ei ole lyöty lukkoon.

Hallituspuolueiden olisi ensin löydettävä kompromissi sote-rahoista. Ainakin SDP edellyttää, että summan on oltava selvästi enemmän kuin vähän yli 200 miljoonaa euroa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja