Hallituksen sakset iskivät Finnwatchiin – järjestö paikkasi aukon muutamassa päivässä keräyksellä

Järvenpään lukion nuoret ottivat kantaa leikkauksiin ulosmarssilla 1:17
Katso myös: Järvenpään lukion nuoret ottivat kantaa leikkauksiin ulosmarssilla.

Finnwatch kertoo paikanneensa neljässä päivässä valtion sen avustuksiin tekemät leikkaukset. Finnwatch on järjestö, joka tunnetaan muun muassa verojärjestelyjä, yritysten vastuullisuutta ja toiminnan eettisyyttä koskevista selvityksistään ja paljastuksistaan.

Yli 2 000 ihmistä on osallistunut keräykseen, jonka Finnwatch käynnisti leikkausten vuoksi. 

Kampanjalle asetettu 80 000 euron tavoite on ylitetty kirkkaasti, sillä lahjoituksia on tehty jo yli 92 000 eurolla.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) ilmoitti maanantaina lakkauttavansa yritysvastuujärjestö Finnwatchin tärkeimmän julkisen rahoituskanavan tämän hallituskauden ajaksi.

– Olemme häkeltyneitä saamastamme tuesta. Koko yhdistyksen historiassa emme ole keränneet näin suurta summaa näin lyhyessä ajassa, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér tiedotteessa.

Myös muuta rahoitusta leikattiin

Tavion lakkauttama viestintä- ja globaalikasvatustuki (VGK) on ulkoministeriön hallinnoima hanketuki, jonka yhtenä teema-alueena on yritysvastuu. 

Tuen avulla Finnwatch on tiedotteen mukaan viime vuosina paljastanut muun muassa ihmisoikeusongelmia kaivosteollisuudessa, siirtotyöntekijöiden työriistoa palmuöljytiloilla sekä tuonut esiin vaate- ja tekstiilialan riittämättömiä ilmastotoimia.

VGK-tuen jäädyttäminen on jatkoa kahdelle hallituksen jo aikaisemmin tänä vuonna tekemälle päätökselle, joilla on leikattu Finnwatchin rahoitusta. 

Finnwatchille ei kuluvana vuonna myönnetty myöskään lainkaan ulkoministeriön perusavustusta eikä valtioneuvoston kanslian alle siirrettyä tukea Eurooppa-tiedottamiseen.

Ulkoministeriön perusavustus lakkautettiin sittemmin kokonaan.

Lue myös:

    Uusimmat