Hallitus päättää miljardileikkauksista Suomen talouden luisuessa – Orpo: "Tästä tulee vaikeaa"

Hallitus kokoontuu etsimään keinoja talouskurimukseen 13:43
Pääministeri Orpo vakuuttaa, että "kaikki" osallistuvat miljardileikkauksiin.

Pääministeri Petteri Orpo sanoo hallituksen olevan vaikeiden päätöksien edessä.

Hallituksen kaksipäiväinen kehysriihi alkaa tänään. Kehysriihessä hallitus neuvottelee lähivuosien julkisen talouden suunnitelmasta.

– Tästä tulee vaikeaa, kuvailee pääministeri Orpo (kok.) tulevia päätöksiä.

Orpon mukaan ilmassa on uhka, että Suomen talous lähtee voimakkaaseen luisuun, ellei kolmen miljardin sopeutuksia tehdä.

Tulossa varsinainen "säästöriihi"

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) on kuvaillut, että riihestä on tulossa varsinainen säästöriihi. Hallitus tulee tekemään kolmen miljardin euron sopeutukset jo sovittujen kuuden miljardin päälle. Riihestä haetaan sopeutuksen lisäksi myös kasvutoimia.

– Ei ole yhtä yksittäistä veroa tai leikkausta, joka ratkaisisi kokonaisuuden. Pyrimme tekemään järkeviä ja oikeudenmukaisia päätöksiä, mutta samaan aikaan on hyvä ymmärtää, että emme voi välttyä hyvinkin hankalilta leikkauksilta, Purra kirjoitti perjantaina julkaistussa kolumnissaan valtiovarainministeriön verkkosivuilla.

Purran mukaan ei ole mahdollista, että kehysriihessä tehtäisiin päätöksiä uusista sopeutustoimista mainitun kolmen miljardin lisäksi.

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki ennakoi tulevia päätöksiä aiemmin Huomenta Suomessa.

– Tyytymättömyys tulee olemaan suurta. Suuri huomio on keskittynyt eläkkeisiin. Hallituslähteet ovat myös vahvistaneet MTV Uutisille, että myös suurituloisten verotukseen tullaan puuttumaan, Lehtimäki sanoo.

Orpon mukaan leikkaukset koskevat "kaikkia".

– Me haemme sitä, että mahdollisimman moni, kaikki osallistuvat, Orpo sanoo.

Yksityiskohdat ovat auki

Orpo ei vielä tässä vaiheessa avannut, millaisista leikkauksista on jo sovittu.

– Meillä on sovittu isosta kuvasta ja päälinjat siitä, miten leikkauksilla ja veropuolella asiaa hoidetaan, Orpo sanoo.

Yksityiskohtia täytyy Orpon mukaan hioa, joka voi tarkoittaa muutoksia kaavailtuihin leikkauksiin.

– Niin kauan kuin yksityiskohdat ovat auki, niin kaikki on auki, Orpo huomauttaa.

Orpo ei usko, että kehysriihen päätökset valmistuvat vielä tänään. 

– Tämä on poikkeuksellinen kehysriihi. Suuri asia on lisätoimien löytäminen. Kokonaisuus on sellainen, että siihen on tarpeen ottaa kaksi päivää, Purravahvistaa.

Mukana sekä menot että tulot

Hallituksen tavoitteena on tehdä leikkauksia karkeasti arvioiden kahdella miljardilla eurolla. Verotuloja halutaan kasvattaa noin miljardilla eurolla.

Hallitusohjelmassaan hallitus sitoutui vahvistamaan julkista taloutta kuudella miljardilla eurolla vaalikauden aikana. Tämä antaa mittakaavaa nyt suunnitteilla oleville säästöille.

Suunnitelmissa saattaa olla esimerkiksi yleisen arvonlisäverokannan nostaminen nykyisestä 24 prosentista. Orpo sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa, ettei hallitus aio kehysriihessä kuitenkaan korottaa ruoan arvonlisäveroa.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden menojen kasvua halutaan STT:n tietojen mukaan hillitä sadoilla miljoonilla euroilla.

Kehysriihi on kokous, jossa hallitus neuvottelee lähivuosien julkisen talouden suunnitelmasta. Kehysriihen ennakoidaan kestävän kaksi päivää.

Lue myös:

    Uusimmat