Mainos

Hallituksen esitys poistaisi lisämaksun pankki- ja luottokorttien käytöstä

Hallitus esittää maksupalvelulakiin uudistusta, jonka myötä maksamisen yhteydessä ei saisi enää periä lisämaksua tavallisimpien pankki- ja luottokorttien eli esimerkiksi Visan tai Mastercardin käytöstä.

Lakiuudistuksen myötä myös maksupalvelun käyttäjän omavastuu putoaisi 50 euroon tapauksissa, joissa maksuvälinettä, kuten esimerkiksi luottokorttia, on käytetty oikeudettomasti. Nykyisin vastaava summa on 150 euroa. Omavastuu ei edelleenkään koskisi tilanteita, joissa on menetelty tahallisesti tai törkeän huolimattomasti.

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvoksen Pekka Pulkkisen mukaan törkeänä huolimattomuutena pidetään yleensä tilanteita, joissa esimerkiksi pankkikortin tunnuslukua on säilytetty lompakossa, joka on varastettu ja tämän seurauksena pankkitili on tyhjennetty.

– Tällöin vastuu on yleensä kokonaan asiakkaalla, Pulkkinen sanoi STT:lle.

Lakimuutoksen myötä pankkien olisi sallittava asiakkaille pääsy maksutileilleen myös muiden palveluntarjoajien kuin pankin välityksellä. Asiakas voisi siten esimerkiksi tehdä tilisiirron pankkitililtään tai saada tilitietoja pankkitileistään myös muun palveluntarjoajan kuin tiliä pitävän pankin välityksellä.

Maksupalvelulain uudistamista koskeva hallituksen esitys annettiin torstaina eduskunnalle. Muutosten taustalla on EU:n uusi maksupalveludirektiivi.

Eduskunnan on määrä käsitellä asiaa lähikuukausina. Lakiuudistusten on määrä tulla voimaan ensi tammikuussa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.