Hait ovat tappaneet tänä vuonna seitsemän ihmistä Australiassa ja se on korkein luku yli 80 vuoteen: Syy voi piillä ilmastonmuutoksessa tai koronaepidemiassa

Asiantuntijoiden mukaan korkeaa lukemaa voivat selittää useat eri tekijät.

Hait ovat tappaneet jo seitsemän henkilöä tänä vuonna Australiassa. Viimeisin tapaus on peräisin lokakuulta, kertoo CNN. Viranomaiset etsivät kadonnutta surffaajaa dronejen avulla samalla, kun pelastustyöntekijät tutkivat aluetta veneillä ja lääkärit odottivat rannassa.

Päivien etsinnöistä huolimatta ruumista ei koskaan löydetty. Vedestä löytyi CNN:n mukaan kuitenkin miehen surffilauta ja lopulta miehen todettiin kuolleen hain hyökkäykseen.

Suurin luku peräisin vuodelta 1929

Haiden hyökkäyksiin kuolleiden lukumäärä on nyt korkein 86 vuoteen. Vuoden 2020 tapauksia on kirjattu useissa eri osavaltioissa. Lokakuisen tapauksen lisäksi myöskään tammikuussa kadonneen sukeltajan ruumista ei ole löydetty. Hänen uskotaan kuolleen valkohain hyökkäykseen.

Australiassa on kirjattu viime vuosina vain muutamia hain hyökkäyksiin liittyviä kuolemantapauksia. Viime vuonna tapauksia ei kirjattu lainkaan. Korkein vuosikohtainen luku on peräisin vuodelta 1929, jolloin tapauksia oli yhdeksän.

Haiden hyökkäykset ihmisiä kohtaan eivät kuitenkaan ole muuttuneet. Hyökkäyksiä on ollut tänä vuonna yhteensä 21. Suurin ero tänä vuonna tapahtuneissa hyökkäyksissä on niiden kohtalokkuus. Viimeisen 50 vuoden aikana haiden hyökkäyksiin on kuollut Australiassa keskimäärin yksi ihminen vuodessa.

Selityksenä ilmastonmuutos?

Kasvaneita lukuja voivat selittää useat eri tekijät. Aasiantuntijat ovat osoittaneet, että kyse voi olla vain huonosta tuurista, sillä vuosittaiset luvut voivat vaihdella suurestikin.

Toinen mahdollinen syyllinen voi olla ilmastokriisi. Kun meret lämpenevät, koko ekosysteemi joutuu sopeutumaan uusiin olosuhteisiin. Siksi myös lajien käyttäytyminen muuttuu.

Kalat muuttavat paikkoihin, missä ne eivät ole koskaan ennen olleet. Merimaailman muuttuessa myös hait seuraavat saalistaan ja siirtyvät lähemmäksi esimerkiksi ihmisten suosimia rantoja.

Onnea matkassa

CNN:n mukaan moderni tekniikka, parantunut sairaanhoito ja nopeampi reagointikyky ovat vaikuttaneet siihen, miksi haiden hyökkäyksiin liittyvät kuolemantapaukset ovat laskeneet viime vuosikymmenten aikana merkittävästi.

Tämän vuoden poikkeama on huomattava, mutta asiantuntijat muistuttavat, että viime vuosina on nähty useita "läheltä piti" -tapauksia, joissa hain uhri on pelastunut epätoivoisesta ennusteesta huolimatta.

Asiantuntijat uskovat, että myös koronavirusepidemialla voi olla vaikutusta tämän vuoden lukuihin. Pandemian myötä ihmiset ovat viettäneet enemmän aikaa vedessä esimerkiksi muuttuneiden työolosuhteiden takia. Australiassa on ollut pandemian aikana myös erityisen kuuma.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja