Häiritsevä ampiaispesä kannattaa hävittää

Kesäaikaan talon räystäästä, maasta tai pihapuusta saattaa tehdä harmillisen löydön. Ampiaispesän, joka kuhisee ampiaisia. Häiritsevästä ampiaispesästä kannattaa hankkiutua eroon.

Jos keväällä pesäpaikkaa yksin rakenteleva kuningatarampiainen ei ole kiinnittänyt huomiota, havaitsee loppukesästä kuningattaren varmasti. Häntä ympäröi ampiaispesä ja ampiaisten lauma, jota ei hevillä naapurikseen huoli. Yleensä ampiaispesässä asuu noin 150-200 yksilöä. Massiivisemmassa kennostokodissa saattaa majailla useampi tuhat pörisijää. Suurimmat kätkevät sisuksiinsa jopa 10000 ampiaisyksilöä.

Pistävästä naapurista eroon pääsemiseksi on olemassa erilaisia konsteja. Niihin turvautuessa tärkeintä on muistaa tarkistaa, että pakoreitti on varmasti kunnossa. Vihastuneet ampparit kun suuntaavat häiritsijänsä perään pistin tanassa.

Ampiainen käyttää myrkkypistintään yleensä saaliin lamauttamiseen ja puolustautuakseen. Ihmisen pakaraan tuikattu pisto on lähinnä harmillinen, mutta esimerkiksi henkitorveen osunut ampiaisenpisto voi turvottaa kurkun ja estää hapen saannin.

Tuhotyötä suunnittelevan kannattaa pukeutua oikein. Paksut suojaavat vaatteet ja hyttyspäähine ovat vahva kokoonpano. Paras aika sabotaasiin on ilta, jolloin ampiaiset nukkuvat tai ovat rauhoittuneet pesäänsä illan viileyden laskeuduttua.

Pohjatyö kannattaa tehdä sumutettavalla hyönteismyrkyllä. Pitkä suihkautus voimakasta hyönteismyrkkyä pesän alaosassa olevasta suuaukosta vähintään tainnuttaa ellei tapa asukit.

Pesän voi vaikkapa tipauttaa kepakolla perhoshaaviin ja pudottaa kaivoon tai upottaa järveen. Sen voi myös polttaa vaikkapa kepinpäähän kiedotun palavan köyden avulla. Tätä konstia voi käyttää esimerkiksi kaadetusta puusta löytyneen pesän poistoon.

Räystään alla majailevaa pesää ei tulella kannata hätyyttää, seurauksena saattaa roihahtaa tuleen myös tuhoajan koti. Maassa olevan pesän voi peittää paksulla hiekkakerroksella.

-Yksi hyvä konsti on se, että ottaa paksun laudan pätkän ja lyö sillä pesän kylmän viileästi kasaan, kuvailee Oulun yliopiston hyönteistutkija Juhani Itämies.

Tuhotyössä voi myös luottaa ulkopuolisen apuun ja pyytää paikalle tuholaistorjunnan ammattilaisen.

MTV3-STT

Lue myös:

    Uusimmat