Haavisto tukee EU:n uusia pakotteita Valko-Venäjälle – "Jos tämä yleistyisi, se romahduttaisi koko maailman lentoliikenteen"

Ulkoministeri Pekka Haavisto pitää Valko-Venäjän ilmatilan kiertämistä oikeana päätöksenä 8:22

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää EU:n tuoreimpia Valko-Venäjän vastaisia toimia oikeina. Konekaappausten katsominen läpi sormien olisi hänen mielestään vaarallinen ennakotapaus koko lentoliikenteen kannalta.

EU-huippukokouksessa Brysselissä jäsenmaiden johtajat sopivat muun muassa, että EU asettaa uusia pakotteita Valko-Venäjälle ja kieltää valkovenäläisiä lentoyhtiöitä käyttämästä EU:n ilmatilaa ja laskeutumasta EU-kentille.

– Nämä ovat isoja ja hyvin harvinaisia toimenpiteitä. Valko-Venäjä jää entistä enemmän eristyksiin, mutta se on heidän presidenttinsä valinta, Haavisto sanoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

"Romahduttaisi koko lentoliikenteen"

Valko-Venäjä on riippuvainen Venäjän tuesta, ja sanktioiden on arveltu johtavan vastatoimiin Moskovan suunnalta. Eurooppalaisille lentoyhtiöille ja varsinkin Finnairille Venäjän ilmatilan käyttäminen on äärimmäisen tärkeää.

Haavisto kuitenkin pitää Ryanairin koneen kaappaamista niin harvinaisena tapauksena, ettei hän usko näkyviin ja laajoihin solidaarisuudenosoituksiin Valko-Venäjän johtoa kohtaan.

– Jos koneiden alas pakottamisesta ja toisinajattelijoiden nappaamisesta tulisi yleinen tapa, niin sehän romahduttaisi koko maailmanlaajuisen lentoliikenteen.

Toimittaja ja aktivisti Raman Pratasevitshin ja hänen naisystävänsä Sofija Sapegan pidätystä on kutsuttu valtioterrorismiksi.

Ulkoministeri Haavisto ei kysyttäessä käyttänyt tätä käsitettä, vaan puhuu valtion toteuttamasta kaappauksesta.

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka on jatkanut kuukausien ajan kovia otteitaan demokratiaa vaativia mielenosoittajia kohtaan. Haavisto kiinnittää huomiota siihen, että Lukashenka kohdistaa kovia otteita maansa nuorisoa kohtaan.

– Tämä on aivan mahdoton tilanne, eikä ainakaan hänen suosiotaan kasvata, Haavisto totesi.

Lue myös:

    Uusimmat