Hääpuvun säilytys ja huolto – lue ohjeet!

Miten hääpuku silitetään? Miten siitä poistetaan tahrat? Miten morsian pukeutuu hääpäivänä? Lue vinkit morsiuspuvun säilytykseen!

Hanna Koskinen morsiuspukuliike Stilissimasta neuvoo miten hääpukua tulisi säilyttää ja huoltaa.

Säilytys ennen häitä:

Kun olet noutanut pukusi hääpukuliikkeestä laita se mieluusti roikkumaan koko pituudeltaan ilman taitteita. Esimerkiksi oven karmit, jotka ovat korkeammalla kuin kaapin ovet, sopivat ripustukseen.

Jos kuitenkin ripustat puvun kaapin oveen, varo, sillä jos kaapin ovi on hentoinen ja puku raskas, voi ovi tippua pois paikaltaan!

Jos kotona asuu lemmikkieläin tai utelias sulhanen, kannattaa tiedustella ystäviltä tai sukulaisilta turvapaikkaa puvulle. Mieluusti sellaiselta henkilöltä, jolla on jonkin verran ylimääräistä tilaa ja jonka luokse on helppo mennä koesovitukseen vielä ennen häitä…

Hääpuku kannattaa säilyttää erikoisesti sitä varten suunnitellussa pukupussissa, joka on valmistettu kuitumateriaalista. Pussi hengittää, mutta ei hiosta pukua eikä lisää sen sähköisyyttä. Muovissa säilöminen hautoo kangasta tarpeettomasti ja etenkin käytön jälkeen saattaa aiheuttaa ikäviä seuraamuksia tahrojen pinttymisen muodossa.

Muutamaa päivää ennen häitä:

Käy läpi pukupussisi sisältö, mieluusti sovittamalla pukusi ennen h-hetkeä ja tarkistamalla, että sinulla on mukana kaikki tarvittavat osat. Jos jotain on unohtunut on se parempi hoitaa ennen hääpäivää.

Silitys:

Nyt varovasti! Joka vuosi muutama morsian onnistuu silittämään pukuunsa polttomerkin tai tekemään silitysraudan muotoisen reiän huntuunsa. Katso, että lämpötila ei ole liioitellun korkea. Ykkösellä tai kakkosella pitäisi pärjätä kankaasta kuin kankaasta.

Tarkista ennen silitystä saako pukuun käyttää höyryä ja vettä. On olemassa myös materiaaleja, jotka eivät kestä vettä ja niiden kiiltokäsittely menee pilalle. Vesitahraa ei yleensä saa ilman kemiallista pesua pois – eikä aina edes sillä.

Varo silittäessä puvun koristeluja: muovista valmistetut helmet sulavat, jos laitat raudan niiden päälle! Lue puvun pesuohjeista huolto-ohjeet ensin ja kysy tarvittaessa puvun myyneestä liikkeestä apua. Mahdollinen tapaturma silityksen osalta voi olla melkoisen harmillinen ja vaikeasti peruttava!

Hääpuvun pukeminen:

Hääpäivänä kannattaa miettiä missä pukee puvun päälle. Kampaajalla pukiessa saattaa pukuun tulla karvoja ja hiuksia, joiden poistamiseen voi mennä tovi – varsinkin jos puku on sähköistä sorttia.

Puku kannattaa pukea alakautta, jotta kampaus ja meikki eivät mene piloilla. Alushameet puetaan viimeiseksi.

Hääpaikalle meno:

On syytä olettaa, että hääauto on hieman likainen ja morsian haluaa varjella pukuaan, kannattaa autoon ottaa mukaan lakana, jonka voi levittää penkiltä käsin tulemaan auton ovenpielen yli siten, että puku ei nappaa kuraa ovenpielistä.

Tahrat päivän aikana:

Riippuen puvun materiaalista, voi pukuun tulleen tahran poistaa esimerkiksi vissyvedellä ja pyyhkeellä (ei värillisellä servietillä eikä nukkautuvalla paperilla!). Voit myös käyttää laimeaa pesuaineliuosta ja pyyhettä (varo värillisiä pesunesteitä!) tai antaa tahran olla, mikäli kyseessä ei ole suuri läiskä. Yleensä tahran poistaminen paikanpäällä aiheuttaa suuremman harmin, kuin tahra itse.

Hääpäivän jälkeen:

Vie puku pesulaan pesetettäväksi heti kun ehdit. Älä jemmaa käytettyä pukua muoviin, joka hautoo tahrat vaikeammin poistettaviksi. Muista, mitä ripeämmin puvun viet pesulaan, sen paremmin tahrat ja lika lähtevät.

Säilytä puku joko hengittävässä pukupussissa tai pahvilaatikossa.

Lisävinkkejä:

Sähköisyyden poistoon olevaa suihketta myydään useissa tavarataloissa. On kuitenkin hyvä huomata, että suihkeen vaikutus loppuu melko nopeasti.

Hanna Koskinen neuvoo käyttämään suihkupulloon itse valmistettua sähköisyydenpoistajaa (ohje: pieni korkillinen tiivistehuuhteluainetta suihkupulloon. Pullo täytetään vedellä. Liuos ravistellaan tasaiseksi.) Ainetta käytetään vuorikankaaseen, jotta mahdolliset huuhteluainetahrat eivät tule itse pukuun. Huuhteluaineen vaikutus on hyvin kestävä ja hyväksi havaittu.

Henkarilenkit kannattaa leikata pois puvun kainaloista ennen juhlia, sillä on epämukavaa, kun lenkit tulevat puvun yläreunan yli kainaloista tai selästä – ne näyttävät myös kurjilta kuvissa. Viitseliäimmät ihmiset voivat ommella henkarilenkit muutamalla pistolla kiinni puvun vuorikankaaseen.

(MTV3 Helmi)

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat