Grillityypit

Hiiligrilli

Hiiligrillissä on aito ja alkuperäinen grillauksen meininki. Ruokaan tulee tumma pinta ja ehta hiilloksen maku. Hiiligrillejä on perinteisistä simppeleistä pallogrilleistä moderneihin apupöydän, lasikuvun ja työvälinesetin sisältäviin huippuvirityksiin. Tärkeää on, ettei grillatessa hätäile, muutoin ruoka maistuu lähinnä sytytysnesteelle. Lehtipuuhiili antaa parhaimman aromin ruoalle ja tuoksut grillaajamestarille.

Grillin sytytys on kärsivällisen puuhaa. Grilli on sytytettävä vähintään tuntia ennen grillaamisen h-hetkeä. Hiilten annetaan palaa kunnolla lopuilleen ja ruoka laitetaan kypsymään kaikessa rauhassa vasta lämpimänä hehkuvalle hiillokselle.

Pallogrilli on kaiketi tutuin hiiligrillimalli. Alkeellisimmillaan hiiligrillin saa kyhättyä luonnonkivistä, parista halosta sekä metalliritilän palasta. Oiva setti reppuun pakattavaksi kesäretkille.

Kaasugrilli

Kaasugrillit ovat hiiligrillien tapaan tarkoitettu vain ja ainoastaan ulkokäyttöön. Mukavaa kaasugrillissä on sen nopea grillausvalmius sekä lämmön säätelyn helppous. Toisaalta kaasugrillillä ei synny ’vahingossa’ hiiltyneitä saunamakkaroita ja aito puun aromi puuttuu.

Kaasugrillissä laavakivet tai muut keraamiset kivet korvaavat hiilet. Lämpö ikään kuin siirtyy palavasta nestekaasusta kivien kautta grillattavaan tuotteeseen. Grillattavat kypsyvät tehokkaasti ja tasaisesti.

Kaasugrillillä grillaaminen onnistuu kosteammassakin ilman alassa. Käteviä ovat myös erilliset tasot, joilla voi pitää nopeammin kypsyvät ruoat lämpiminä hitaammin kypsyvien kärvistellessä kovemmassa lämmössä. Huikeimpiin malleihin on lisävarusteita vaikka muille jakaa.

Kaasugrilliä käytettäessä välttyy nokisten hiilten käsittelyltä ja aikaa vievältä sytyttämisprosessilta.

Sähkögrilli

Sähkögrillillä grillaaminen tuntuu hieman samalta kuin yrittäisi ajaa nurmikkoa sähkökäyttöisellä ruohonleikkurilla. Maadoitetun pistorasian on siis oltava lähietäisyydellä ja pitkien jatkojohtojen käytössä on omat ongelmansa. Sähkögrillissä lämmönlähteenä on grillaustason alla oleva vastus. Kuten kaasugrillissäkin myös sähkögrillissä lämmönsäätely on vaivatonta.

Markkinoilla olevat ulkokäyttöön tarkoitetut sähkögrillit ovat melko matalatehoisia, joten ne sopivat paremmin rantasaunan terassille tai parvekkeelle saunamakkaran grillaukseen. Avoimella pihalla grillin teho entisestään heikkenee tuulen vaikutuksesta.

Sähkögrillien parhaimpiin malleihin on tarjolla mm. savustuskattilaa sekä paella- ja muurinpohjapannua.

Kertakäyttögrilli

Humoristisin grillimalli on alumiininen kertakäyttögrilli. Tällä mallilla grillatessa voi unohtaa kaikki taiteen ja gastronomian säännöt ja antaa palaa. Tärkeintä tässä tapauksessa on tunnelma ja vanha kunnon sissimeininki. Jos ollaan suunniteltu, että grillataan niin grillataan vaikka tikun nenässä ja kertakäyttögrillillä se onnistuu.

Avotuli

Leirielämään kuuluu grillaaminen avotulella. Tällä tekniikalla ruoka on erittäin helppo polttaa, jollei pidä varaansa. Hyvä kikka on käyttää makkaran paistossa tutuksi tulleita päästä teräviksi vuoltuja tikkuja, joihin grillattavat lihat, kalat ja kasvikset on helppo pujotella.

Avotulelle sopii erinomaisesti myös muurikkapannu. Pannulla on helppo paistaa paitsi perinteiset grillipihvit myös letut, leivät ja pannukakut. Oma lajinsa ovat paellat ja itämaiset wok-henkiset ruoat, jotka sopivat muurikkapannulle mainiosti.

Avotuli on hyvä virittää hanan, vesisammion tai rannan läheisyyteen, varmuuden vuoksi.

Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja