Grafiikka: Terroriuhrien määrä nousi viime vuonna uuteen ennätykseen

Terroriteot surmasivat vuonna 2014 yli 32 000 henkilöä, mikä on enemmän kuin koskaan tilastoidun 15 vuoden aikana. Kasvua tapahtui 80 prosenttia aiemmasta vuodesta, jolloin iskuissa kuoli 18 111 henkeä.

Iskuista 57 prosenttia ja niiden aiheuttamista kuolemista 78 prosenttia tapahtui Afganistanissa, Irakissa, Nigeriassa, Pakistanissa ja Syyriassa.

Iskuista 51 prosentissa tekijöiksi on todettu Isis tai Boko Haram.

Tiedot selviävät Institute for Economics and Peace -tutkimuslaitoksen julkaisemasta tuoreesta 2105 Global Terrorism Index -raportista.

Irak on yhä eniten terrorismista kärsivä maa, sillä siellä on kuollut terroriteoissa viime vuonna yhteensä 9929 henkeä. Viime vuodesta eniten kasvua oli kuitenkin Nigeriassa. Siellä terroritekojen uhreina kuoli viime vuonna 7512 henkeä, mikä on yli kolminkertaisesti aiempaan vuoteen verrattuna.

Kahdeksassa maassa tapahtui viime vuonna ensikertaa terroriteko

Raportissa todetaan, että vaikka iskut ovat keskittyneet tiettyihin konfliktimaihin, ne ovat leviämässä ympäri maailmaa. Kun vuonna 2013 yhteensä 59 maassa oli tapahtunut terroriteko tilastointiaika, kasvoi luku viime vuonna 67 maahan.

Tästä huolimatta 60 prosentissa maailman maita ei raportin mukaan ole kuollut ihmisiä terroriteoissa. Raportti muistuttaa, että henkirikoksissa kuolee vuosittain 13 kertaa enemmän ihmisiä kuin terroristi-iskuissa.

Raportin mukaan terrorismin aiheuttamat kulut nousivat uutteen ennätykseen, aiheuttaen yhteensä 52,9 miljardin Yhdysvaltain dollarin kulut.


Terrorismin syyt vaihtelevat maittain

Kaikista terroristiteoista vuosina 1989–2014 yhteensä 92 prosenttia tapahtui maissa, joissa maan hallitus harjoitti poliittista väkivaltaa. Sen sijaan 88 prosenttia hyökkäyksistä tapahtui maissa, joissa oli käynnissä tai jotka olivat osallisia väkivaltaiseen konfliktiin.

Terrorismin syyt kuitenkin vaihtelevat. Teollistuneissa OECD-maissa terrorismin määrän kanssa korreloivat voimakkaasti mahdollisuuksien puute ja alhainen sosiaalinen yhteenkuuluvuus. OECD:hen kuulumattomissa maissa terrorismiin taas kytkeytyivät voimakkaasti sisäiset konfliktit, poliittinen terrori ja korruptio.

Länsimaissa valtaosa terrorismista oli poliittista, ei islamin innoittamaa

Jos vuoden 2001 WTC-iskuja ei oteta lukuun, vain 0,5 terroritekojen kuolonuhreista oli länsimaissa viimeisen 15 vuoden aikana. Näistä iskuista 70 prosenttia oli yksinäisten tekijöiden tekemiä. Valtaosaa näistä teoista motivoi poliittinen extremismi, ei islamilainen fundamentalismi.

Suorien vaikutuksien sijaan terrorismilla on merkittävä rooli länsimaita ravistelevassa pakolaiskriisissä. Kymmenessä yhdestätoista eniten terrorismista kärsivästä maasta oli myös korkea maan sisäinen ja ulospäin suuntautunut pakolaisuus. Raportin mukaan tämä korostaa terrorismin, konfliktien ja pakolaiskriisin voimakasta yhteyttä toisiinsa. 

Lue myös:

    Uusimmat