Googlen datakeskus Haminassa kasvanut 67 eduskuntatalon kokoiseksi jättiläiseksi: Sisuksissa vilisee yllättävän tuttuja nimiä

Haminassa sijaitsevan Google-palvelinkeskuksen uusin laajennus, eli kuudes datakeskus, on valmis ja se aloittaa toimintansa tänään.

Laajennushanke on ollut mittava: 600 miljoonan euron investointi työllisti kahden vuoden ajan jopa 1500 työntekijää. Laajennuksen myötä datakeskuksen suorien ja epäsuorien työpaikkojen määrä kasvaa yhtiön mukaan viidelläkymmenellä, eli noin 400 työpaikkaan.  

Google tekee suurinvestoinnin suomalaiseen tuulivoimaan ja käyttää selvästi aikomaansa enemmän rahaa Haminan palvelinkeskukseen 18:57
Video: Googlelta suurinvestointi suomalaiseen tuulivoimaan (29.9.2019)

Laajennuksen myötä koko datakeskus on kooltaan noin 67 kertaa eduskuntatalon kokoinen.

Tänä vuonna datakeskus viettää myös kymmenvuotisjuhlaa, sillä sen toiminta Haminassa alkoi vuonna 2011.

Palvelinkeskuksen operatiivinen johtaja Lauri Ikonen kertoo, että Haminan palvelinkeskus on yksi Googlen edistyneimmistä, sillä jopa 90 prosenttia sen käyttämästä energiasta on hiilivapaata.

– Haminan palvelinkeskus on auttanut pitämään suuren osan Suomesta käynnissä koronapandemian aikana. Suomalaiset käyttävät monia Googlen digitaalisia palveluita päivittäin, sanoo Googlen Suomen maajohtaja Antti Järvinen.

Haminan palvelinkeskus auttaa toimittamaan useita Googlen palveluita, kuten Haku, Gmail, videopuhelut Meets-videopuhelut, Playstä tehdyt lataukset sekä YouTube, Maps ja Cloud.

Googlen mukaan sen palvelinkeskukset ympäri maailmaa tuottavat nyt seitsemän kertaa enemmän laskentatehoa samalla määrällä sähköä kuin viisi vuotta sitten.

Lue myös:

    Uusimmat