Miksi Googlen Pixel-puhelimista puuttuu optinen kuvanvakain?

Google Pixelin kamera sai DxOMarkin testissä 89 pistettä, kaikkien aikojen paras tulos älypuhelimen kameralle.

Googlen ensimmäisissä omissa puhelimissa, Pixel ja Pixel XL:ssä, on toistaiseksi paras kamera älypuhelimissa – ainakin riippumattoman DxOMarkin testauksen perusteella.

Yllättäväkin puute kamerassa on kuitenkin optisen kuvanvakaimen puute. Optinen kuvanvakain löytyy monista Pixelien tärkeimmästä kilpailijasta, kuten Samsungin Galaxy S7 -puhelimista sekä Applen molemmista iPhone 7 -malleista.

Googlen keskustelupalstalla kysymykseen optisesta kuvanvakaimesta on vastannut nimimerkillä IsaacOnCamera esiintyvä Googlen työntekijä. Hänen mukaansa optiselle kuvanvakaimelle (OIS) Pixeleissä ei olisi ollut tarvetta ja Googlen kehittämä EIS eli elektroninen kuvanvakautus on optista kuvanvakainta sopivampi ratkaisu videoiden vakauttamiseen.

”EIS:llä ja OIS:llä on hyvin erilaiset tavoitteet, joten niitä ei voi verrata kysymällä kumpi on parempi”, toteaa Isaac.

Optinen kuvanvakain tuo merkittävimmän parannuksen hämäräkuvaukseen, koska sen ansiosta kuvatessa voidaan käyttää pidempää valotusaikaa ilman kuvan tärähtämistä kuvanvakaimen kompensoidessa käden liikkeen yhden otoksen osalta. Sen sijaan EIS parantaa tärisevää videota säilyttämällä näkymän samana jatkuvasti videon sisältämien eri kuvien välillä.

Lisäksi Isaac mainitsee optisella kuvanvakaimella olevan heikkouksia, kuten suurempi fyysinen koko, ja ilman sitäkin Pixeliä mainostetaan erittäin hyväksi hämäräkuvissa kiitos muiden vahvuuksiensa, ohjelmiston edistyneiden kuvankäsittelyalgoritmien, mukaan lukien HDR+:n ansiosta. HDR tarkoittaa tässä tapauksessa kuvan ottamista useammalla eri valotusajalla ja näiden yhdistämistä ohjelmalliseksi yhdeksi paremmaksi valokuvaksi – käyttäjän sitä edes kuvatessa huomaamatta. Pixel hyötyy toki myös kamerakennonsa suurikokoisista pikseleistä.

Aiemmin jo Nexus 6P:ssä mukana videoita vakauttamassa ollut EIS toimi niissä vasta korkeintaan Full HD -tarkkuudella. Pixelissä elektroninen kuvanvakautus kuitenkin toimii Isaacin mukaan myös 4K-tarkkuudella. Tarkempia yksityiskohtia ei kuitenkaan tiedetä.

Lue myös:

    Uusimmat