George Floydin surmanneelle poliisille 22,5 vuotta vankeutta

Ex-poliisi sai George Floydin surmasta 22,5 vuoden vankeustuomion – presidentti Bidenin mukaan tuomio on sopiva 2:26
Katso video: George Floydin kuolemasta on yli vuosi – onko mikään muuttunut?

Valkoihoinen ex-poliisi Derek Chauvin tuomittiin 22,5 vuodeksi vankeuteen tummaihoisen George Floydin surmasta. Tuomio julkistettiin tänään Yhdysvaltojen Minneapolisissa.

Istunnossa kuultiin ensimmäisenä Floydin seitsemänvuotiasta tytärtä, Gianna Floydia, joka videoidussa lausunnossa kertoi kaipaavansa isäänsä. Floydin veli Philonise Floyd pyysi tuomioistuinta määräämään Chauvinille pisimmän mahdollisen tuomion.

MTV seuraa tuomion julkistusta:

23.00 Tilaisuus on päättynyt. Seuranta päättyy.

22.55 Chauvin tuomitaan 22 ja puoleksi vuodeksi vankeuteen George Floydin surmasta.

Chauvin viedään pois salista.

22.51 Tilaisuus jatkuu. Tuomari valmistautuu julkistamaan tuomion ja pitää puheenvuoron, jossa hän muun muassa ilmaisee sympatiansa Floydin perheelle.

22.30 Chauvin välittää osanottonsa Floydin perheelle lyhyessä lausunnossaan, kertoo Reuters.

22.28 Tilaisuudessa pidetään tauko, ja kuulemisia jatketaan noin varttitunnin kuluttua. 

22.10 Derek Chauvinin äiti Carolyn Pawlenty astuu puhujan korokkeelle kertomaan kokemuksestaan ja tapauksen saamasta mediahuomiosta. 

– Poikani identiteetti on pelkistetty rasistiksi. Haluan oikeuden tietävän, etteivät nämä asiat pidä paikkaansa ja että poikani on hyvä mies, Pawlenty sanoo ääni väristen.

Pawlenty uskoo poikansa syyttömyyteen.

Edessä todennäköisesti pitkä vankeusrangaistus

Floyd kuoli pidätystilanteessa Minneapolisissa viime vuoden toukokuussa, kun Chauvin painoi häntä polvellaan niskasta yli yhdeksän minuutin ajan.

Valamiehistö totesi kaksi kuukautta sitten Chauvinin syylliseksi kaikissa kolmessa syytekohdassa. Häntä syytettiin muun muassa toisen ja kolmannen asteen murhista, jotka Suomessa vastaavat suunnilleen tappoa ja kuolemantuottamusta. 

Chauvinia odottaa todennäköisesti pitkä vankeusrangaistus. Hän voi saada jopa 30 vuoden tuomion. Chauvinin puolustus voi valittaa tuomiosta. Ex-poliisi on ollut vangittuna siitä asti kun valamiehistö totesi hänet syylliseksi.

Juttua korjattu 26.6.2021 klo 7.47: Chauvinia ei tuomittu murhasta siinä mielessä kuin se Suomessa mielletään. Häntä syytettiin muun muassa toiseen asteen murhasta, joka vastaa Suomessa tappoa. 

Lue myös:

    Uusimmat