George Clooney Oscareiden rasismikohusta: Hyviä ehdokkaita jätettiin pöydälle

George Clooneyn mielestä Oscar-akatemian ja elokuva-alan olisi kohdeltava värillisiä paremmin. Ainoastaan valkoiset näyttelijät kisaavat parhaiden näyttelijöiden Oscareista jo toista vuotta peräkkäin.

Näyttelijä ja Oscar-voittaja George Clooney on ottanut osaa keskusteluun Oscareiden ”valkoisuudesta”. Jo toisena peräkkäisenä vuotena Oscar-akatemia, joka koostuu ensisijaisesti valkoisista toimijoista, nimesi ainoastaan valkoihoisia näyttelijöitä ehdokkaiksi parhaiden näyttelijöiden kategorioissa.

Clooney totesi Variety -lehdelle, ettei värillisiä näyttelijöitä ainoastaan tulisi nimetä ehdolle, vaan elokuvantekijöiden tulisi myös tarjota parempia rooleja ja mahdollisuuksia tummaihoisille näyttelijöille.

– Kymmenen vuotta sitten Akatemia teki työnsä paremmin. Ajattele, kuinka moni afroamerikkalainen oli tuolloin ehdolla, Clooney kommentoi.

– Olisiko ollut vuonna 2004, silloin oli mustia ehdokkaita – kuten Don Cheadle ja Morgan Freeman. Yhtäkkiä me liikumme väärään suuntaan. Tänä vuonna ehdokkaita jätettiin pöydälle, poliittisesta aktiivisuudestaan tunnettu näyttelijä jatkoi.

Mies listasi elokuvia, joiden tummaihoiset tähdet olisivat ansainneet tunnustusta työstään. Yksi niistä oli nyrkkeilydraama Creed, josta Sylvester Stallone sai ehdokkuuden sivuosaroolistaan, mutta päätähti Michael B. Jordan jätettiin täysin huomiotta. Myös Will Smithin tähdittämä Concussions jäi huomiotta, kuten myös Beasts of No Nation, jonka pääosassa nähdään Idris Elba. Niin ikään N.W.A. -räp-yhtyeen tarinan kertova Straight Outta Compton ei saanut ehdokkuuksia.

– Mielestäni afroamerikkalaisilla on pointti siinä, ettei elokuvateollisuus edusta heitä reilusti. Se on täysin totta mielestäni. Latinalaisamerikkalaisilla tilanne on vielä huonompi. Meidän on toimittava paremmin, Clooney napautti.

Elokuvaohjaaja Spike Lee ja näyttelijä Jada Pinkett Smith ovat ilmoittaneet boikotoivansa Oscar-gaalaa, koska tapahtumassa ei anneta arvoa elokuva-alan mustille näyttelijöille ja muille tekijöille.

 

Lue myös:

    Uusimmat