Historiallista! MTV Los Angelesissa: Alma Pöysti nähdään pian Golden Globes -gaalassa maailmantähtien kanssa

Historiallista! MTV Los Angelesissa: Suomalaisnäyttelijä Alma Pöysti Golden Globes -gaalassa maailmantähtien kanssa 2:05
Katso kirjeenvaihtajan raportti Los Angelesista.

Ohjaaja Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet -elokuvan näyttelijän Alma Pöystin ehdokkuutta yhdessä maailman arvostetuimmassa kulttuurialan palkintogaalassa kuvaillaan vuoden yllätykseksi, mutta se ei tarkoita etteikö Pöysti ja elokuva voisi voittaa, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Los Angelesin naapurustot ovat täyttyneet Golden Globes -sivutapahtumista jo perjantaista lähtien. 

Golden Globen hengessä järjestetään elokuva- ja mediamaailman brunsseja, bileitä ja illallisia ja viikonloppuna palkitaan pienemmissä eri gaaloissa myös muita elokuvan tekijöitä kuten taustalla toimivia teknisiä osaajia.

Kaikista isoimmat televisiokanavat ja suurin mielenkiinto kohdistuu kuitenkin sunnuntaihin ja Beverly Hilton -hotelliin, jonka punaisella matolla kävelee pian myös Alma Pöysti.

Pöystin lisäksi matolla astelevat samassa parhaan musikaali- ja komediaelokuvien naisnäyttelijän kategoriassa ehdolla olevat näyttelijät Margot Robbie, Emma Stone, Jennifer Lawrence, Fantasia Barrino ja Natalie Portman

Miesnäyttelijöiden puolelta parhaimmaksi näyttelijäksi ehdokkaana ovat muun muassa Leonardo DiCaprio, Nicolas Cage ja suomalaistaustainen näyttelijä Matt Damon

Kritiikkiä yksipuolisuudesta

Pöystin lisäksi Aki Kaurismäen elokuva on ehdolla parhaaksi elokuvaksi vieraskielisten elokuvien sarjassa. Sanottava on toki se, että amerikkalaisissa palkintogaaloissa suositaan yleensä amerikkalaista. 

Erityisesti näin on ollut Golden Globe -palkintogaalan osalta. Golden Globe on saanut kritiikkiä muun muassa yksipuolisuudestaan, mustien syrjimisestä ja samojen henkilöiden suosimisesta. 

Palkintogaala joutuikin täysremonttiin ja remontin seurauksena voittajista päättää suurempi yli 300 äänestäjän joukko kymmenistä eri maista. Päättäjien joukossa on enemmän naisia ja ei-valkoihoisia.

Pöystille poikkeuksellista ylistystä

Alma Pöystin rooli Kaurismäen elokuvan Ansana on saanut amerikkalaisilta kriitikoilta poikkeuksellista ylistystä. 

Yhdysvaltalaislehdistö on ollut Pöystin ehdokkuudesta yllättynyt, sillä tuntemattomana pidetyt suomalaiset näyttelijät tai elokuvat eivät usein nappaa suurimpien palkintogaalojen ehdokkuuksia, eivätkä varsinkaan yhtä aikaa. 

Esimerkiksi amerikkalaisjulkaisut Vanity Fair ja The Hollywood Reporter kutsuvat Pöystin ehdokkuutta vuoden yllätykseksi ja Rolling Stone -lehti kirjoittaa olevansa ehdokkuudesta "shokissa".

– Hän (Pöysti) ansaitsee ylistyksesi, kuten elokuvakin huomiosi, lehti kirjoittaa.

Ehdokkuus on lisännyt kulttuurialan pöhinää Pöystin ympärillä. 

Suomessa yksi aiempi Golden Globe -voitto

Kuolleet lehdet -elokuvan kaksi Golden Globe -ehdokkuutta voi myös luvata elokuvalle Oscar-ehdokkuutta. 

Kuolleet lehdet -elokuva kilpailee parhaillaan nimittäin parhaan vieraskielisen elokuvan ehdokkaan paikasta Oscar-gaalassa. Ehdokkuudet julkistetaan myöhemmin tammikuussa.

Mikäli Pöysti voittaisi, hänestä tulisi toinen suomalaisnäyttelijä, joka on voittanut Golden Globen. 

Edellisestä voitosta on tosin aikaa, näyttelijä Taina Elg voitti nimittäin Golden Globen roolistaan amerikkalaisessa elokuvassa 1950-luvulla. 

Pöystin ehdokkuudesta tekee vielä historiallisemman, että se tuli suomalaisesta elokuvasta, joka on vielä itsekin ehdolla.

Katso MTV Uutisten kirjeenvaihtajan raportti Los Angelesista artikkelin alusta.

Lue myös:

    Uusimmat