Geenit määrittävät pitkälti naisen seksuaalisuuden

Vaikuttavatko geenit todella naisen orgasmikykyyn saatikka seksikumppaneiden määrään?

Tiede on mennyt viimeisten vuosien aikana harppauksittain eteenpäin. Nykyinen geenitutkimus on tuonut perin tarkkaa tietoa esimerkiksi siitä, että geenit muovaavat ihmisen seksuaalisuutta huomattavasti enemmän kuin kasvatus tai kasvuympäristö.

Naisten orgasmikyky

Kahdessa erillisessä tutkimuksessa, joihin osallistui 4 037 ja 3 080 kaksosta, selvitettiin orgasmikyvyn mahdollista geneettistä perustaa. Kyseisten tutkimusten perusteella 32–35 prosenttia kaksosista kokee ongelmia saada yhdyntäorgasmi. Vastaavasti 18–21 prosenttia kaksosista ilmoitti, että heillä on vaikeuksia saada orgasmi myös hieromasauvan kanssa. Tutkimusten perusteella 31–34 prosentissa tapauksista geenit selvittävät syyn vaikeuksiin saada yhdyntäorgasmi. Jopa 45–51 prosenttia kyvyttömyydestä saada orgasmi itsetyydytyksen aikana johtuu kyseisten tutkimusten mukaan myös geeniperimästä.

Geenitutkimuksissa on saatu selville, että erityisesti dopamiini- ja serotoniinigeeneillä on vaikutusta seksuaaliseen kiihottumiseen, halukkuuteen ja seksuaalivasteseen. Ben Zionin tutkimuksen mukaan dopamiinireseptorigeenin DRD4 5-lokus haplotyyppi vaikuttaa merkittävästi kykyyn kiihottua sekä seksuaalisen halukkuuden intensiteettiin. Vastaavasti toisessa tutkimuksessa selvisi, että henkilöt, jotka kantavat serotoniinigeenin 5HT2A:n genotyyppiä GG, on huomattavasti suurempi taipumus altistua erilaisiin seksuaalisuuteen liittyviin häiriöihin kuin henkilöillä, jotka kantavat genotyyppiä GA.

Geenien merkitystä halukkuuteen tukee myös Michael Diamondin johdolla tehty tutkimus, jossa magneettikuvauksen avulla tutkittiin naisten aivojen toimintaa eroottisten videoiden aikana. Alhaisen seksuaalisen halun omaavilla naisilla ei tapahtunut aivoissa samanlaista aktivoitumista kuin niillä naisilla, joilla oli normaali tai voimakas seksuaalinen halukkuus.

Seksikumppanit

Laajamittaiset tutkimukset ovat paljastaneet, että geeneillä on merkitystä myös siihen, kuinka monta seksikumppania henkilöllä on elämänsä aikana. Lisäksi geenit vaikuttavat siihen, missä iässä nainen aloittaa aktiivisen seksielämän. Mielenkiintoista on se, että tällaisia geenitutkimuksia on tehty myös suomalaisilla naisilla.

Cherkasin kaksosilla tekemään tutkimukseen osallistui 1 600 kaksosta. Tutkimuksessa pyrittiin saamaan selvyyttä perimän vaikutuksesta elinaikaisten seksikumppanien määrään. Tutkimus osoitti vahvaa geneettistä taipumusta seksikumppaneiden lukumäärään, sillä geenit vaikuttavat 38 prosenttisesti siihen, kuinka monen kumppanin kanssa nainen elämänsä aikana seksiä harrastaa. Tutkijat etsivät myös yhteyttä vasopressiinin 1A reseptorigeeniin (AVPR1A). He löysivät lopulta kolme mahdollista yhteyttä AVPR1A-geeniin, mutta ne olivat kuitenkin määrällisesti merkityksettömiä. Tutkijat eivät siten pystyneet vielä tarkasti määrittämään, mikä geeni tai geenit ovat tämän seksikäyttäytymisen taustalla.

Suomalaiseen kaksosilla tehtyyn tutkimukseen osallistui 4 925 henkilöä, jotka olivat iältään 23–27-vuotiaita.

Tutkimuksessa selvitettiin ensimmäisen yhdynnän ajankohtaa, seksikumppaneiden määrää sekä yhdynnästä pidättäytymistä. Tutkijoiden mukaan geeneillä on vahva vaikutus jokaiseen tutkittuun osa-alueeseen.

Eräät tutkijat saivat selville, että DAT1-geeni vaikuttaa miesten seksikumppaneiden määrään, mutta ei kuitenkaan naisilla. Toisessa tutkimuksessa tuli vastaavasti esille, että DRD2 A1-alleeli vaikuttanee siihen, että kyseisen alleelin kantajalla on harvoja seksikumppaneita.

Kuukautiset ja menopaussi

Useat tutkimukset ovat osoittaneet selvän yhteyden geenien ja kuukautisten alkamisajankohdan välillä. Myös menopaussin alkamisikä on pitkälti geenien määräämä. Tutkimusten mukaan geenit määrittäisivät kuukautisten alkamisiän peräti 45–74 prosenttisesti. Menopaussissa lukema on vieläkin korkeampi, sillä geenien vaikutuksen epäillään olevan 63–74 prosenttia.

Kansainvälinen tutkimusryhmä selvitti geenien vaikutusta kuukautisten alkamiseen. Tutkimuksen kohteena oli kaikkiaan 17 510 naista. Tutkimuksen mukaan kuukautiset alkavat eurooppalaisilla naisilla 9–17-vuotiaana. Keskimäärin kuukautiset alkavat naisilla 13-vuotiaana. Tutkijat löysivät viisi eri geeniä, jotka ovat vahvasti yhteydessä kuukautisiin (TMEM38B, FKTN, FSD1L, TAL2 ja ZNF462). He saivat samalla myös vahvistuksen geenien vaikutuksesta naisen pituuteen ja painoindeksiin.

Yhdysvaltalainen tutkimus pyrki selvittämään, mitkä geenit vaikuttavat kuukautisten ja toisaalta menopaussin alkamiseen. He saivat selville, että geenit TNFRSF11A ja TNFSF11 vaikuttavat sekä kuukautisten alkamiseen, mutta myös normaalin menopaussin alkamiseen. Kuukautisia tuntuu säätelevän siten vähintään kuusi eri geeniä.

Naisten halukkuuspilleri

Lukuisat lääkefirmat ovat käyttäneet miljoonia euroja naisten halukkuuspillerin kehittämiseksi. Toimivaa pilleriä ei kuitenkaan ole pystytty kehittämään. Nyt kun tiedämme, että geenit voivat olla naisen alhaisen seksuaalisen halukkuuden takana, ei ole mikään ihme, ettei pillereillä saada naista syttymään. Varsinkin, kun pääosa pillereistä on keskittynyt lisäämään verenkiertoa naisten sukuelimissä. Verenvirtauksen lisääntyminen naisen alapäässä ei kuitenkaan vaikuta naisen seksikäyttäytymiseen. Ratkaisua pitäisi siten hakea yläpäästä. Tai sitten on vain hyväksyttävä se tosiasia, että kaikki naiset eivät ole mitään seksipetoja.

Alhainen sukupuolivietti voi siis olla täysin normaali asia. Lääkeyritykset ovat vain halunneet medikalisoida tämänkin alueen suuressa rahanhimossaan.

MTV3/Helmi

Teksti: Kari Heusala

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat