Gazprom keskeyttää taas kaasutoimitukset Saksaan Nord Stream -putken huollon takia – vastatoimi talouspakotteille?

2:08
Katso myös: Näillä tavoin eurooppalaiset kaupungit varautuvat kaasun säästötalkoisiin

Kaasutoimitukset Venäjältä Saksaan kulkevassa Nord Stream 1 -maakaasuputkessa keskeytetään kuun vaihteessa kolmeksi päiväksi huoltotauon takia, kertoo venäläinen kaasujätti Gazprom.

Kaasutoimitukset ovat Gazpromin mukaan poikki 31. elokuuta ja 2. syyskuuta välisenä aikana putken paineistusyksikön huollon vuoksi. Huoltotöihin osallistuu Gazpromin mukaan teknikoita myös saksalaisesta Siemens-yhtiöstä.

Gazpromin mukaan kaasuputkessa täytyy toteuttaa huoltotoimia tuhannen käyttötunnin välein.

Venäläisyhtiön mukaan kaasutoimitukset palautetaan huoltotauon jälkeen 33 miljoonaan kuutiometriin päivässä.

Uutinen Nord Streamin kaasutoimitusten katkeamisesta sinkautti maakaasun hinnan ennätyskorkeaksi Euroopan markkinoilla. Hollantilaisen TTF-kaasufutuurin hinta nousi 257,40 euroon.

Käytössä vain viidennes kapasiteetista

Gazprom ilmoitti heinäkuun lopulla Nord Stream 1 -putken toimitusten leikkaamisesta nyt käytössä olleelle 33 miljoonaa kuutiometrin päivätasolle, mikä on noin viidennes putken kapasiteetista.

Ennen heinäkuun leikkauksia putki toimitti kaasua Saksaan noin 40 prosentilla kapasiteetistaan.

Gazpromin mukaan yksi kaasuturbiineista piti pysäyttää teknisen vian vuoksi. Saksan hallitus protestoi tuolloin, ettei kaasuvirtojen vähentämiselle ollut teknisiä perusteita.

Myös heinäkuussa Nord Stream oli huoltotauolla. Tuolloin huoltotauon pituus oli kymmenen päivää. Toimituksia leikattiin huoltotöihin vedoten myös kesäkuussa.

Vastatoimi talouspakotteille?

Saksassa uskotaan, että Venäjän kaasuleikkaukset ovat vastatoimi talouspakotteille, joita Venäjälle on asetettu sen Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan vuoksi.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on syyttänyt Venäjää siitä, että se on estänyt Nord Stream -putken tehokkaampia kaasutoimituksia varten tarvittavan turbiinin toimittamisen Saksasta Venäjälle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja