Israel: Yli 80 sotilasta kuollut maahyökkäyksen aikana – MTV seuraa sotaa

Israel aloitti laajan hyökkäyksen Gazan eteläosassa maajoukoillaan 1:53
Israel aloitti laajan hyökkäyksen Gazan eteläosassa maajoukoillaan – katso video! (Seitsemän uutiset 4.12)

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa tiistaina 5. joulukuuta 2023.

  • Viikon kestänyt tulitauko on päättynyt ja taistelut Gazassa jatkuvat
  • Tulitauon aikana Israel vapautti palestiinalaisvankeja, ja Hamas luovutti panttivankejaan Punaiselle ristille
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.2023), Gazassa yli 16 000 (Hamasin alainen Gazan terveysministeriö 4.12.2023 )
  • Hamasin mukaan Israelin hyökkäyksessä on kuolleiden joukossa on yli 6 000 lasta ja 4 000 naista
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

21.08: Israel: Yli 80 sotilasta kuollut maahyökkäyksen aikana

Viikkoja kestäneiden pommitusten jälkeen Israel aloitti maahyökkäyksen Gazan kaistalle 27. lokakuuta.

Israelin ilmaiskut alkoivat sen jälkeen kun Hamasin taistelijat hyökkäsivät Israeliin 7. lokakuuta. Israelin mukaan hyökkäyksessä sai surmansa noin 1 200 ihmistä, minkä lisäksi Hamasin sanotaan ottaneen noin 240 panttivankia.

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan taisteluissa Gazan kaistalla on kuollut kaikkiaan jo lähes 16 300 ihmistä, joista suurin osa on naisia ja lapsia. Lukua ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

19.53: Hamas: Israel on tappanut Gazassa yli 16 000 ihmistä

Terroristijärjestö Hamas väittää, että Israelin armeija on tappanut ainakin 16 248 Gazassa asuvaa ihmistä sen jälkeen kun Hamas hyökkäsi Israeliin 7. lokakuuta.

Tietoa ei ole vahvistettu.

(Reuters)

19.36: Hamas: Neuvotteluja tai vankien vaihtoa Israelin kanssa ei ole luvassa 

Hamas sanoo, ettei se aio neuvotella tai vaihtaa vankeja Israelin kanssa, ennen kuin Israelin hyökkäys Gazan kaistaa vastaan loppuu.

Hamasin edustaja Osama Hamdan toisti Hamasin jo viime viikolla antaman vaatimuksen jälleen tiistaina lehdistötilaisuudessa. 

– Pidämme Netanjahua täysin vastuullisena israelilaisten panttivankien hengistä ja siitä, että hän on estänyt vaihtosopimuksen loppuun saattamisen, Hamdan lisäsi.

18.40: Israelin armeija kertoo maataisteluista Khan Yunisissa Gazan eteläosassa

Israelin joukot käyvät maataisteluja Khan Yunisissa Gazan kaistan eteläosassa, kertoi Israelin asevoimat tänään. Khan Yunis on Gazan kaistan toiseksi suurin kaupunki Gazan kaupungin jälkeen.

Jo aiemmin Khan Yunisin lähellä nähtiin Israelin panssarivaunuja, panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja ja puskutraktoreita.

Asevoimien mukaan israelilaissotilaat ovat myös Jabaliassa ja Shejaiyassa Gazan pohjoisosassa.

18.03: Israelin isku asuinrakennuksiin tappoi 45 Gazassa

Hamasin alainen terveysviranomainen kertoo Israelin iskeneen tuhoisin seurauksin asuinrakennuksiin Gazan keskiosassa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. 

Reutersin tietojen mukaan iskussa on kuollut 45 ihmistä Deir al-Balahissa.

Israelin armeijan päällikkö puolestaan viestittää uutistoimiston mukaan, että Israelin joukot saartavat Khan Yunesin aluetta Gazan eteläosassa. 

Jo aiemmin Khan Yunisin lähellä nähtiin Israelin panssarivaunuja, panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja ja puskutraktoreita.

Asevoimien mukaan israelilaissotilaat ovat myös Jabaliassa ja Shejaiyassa Gazan pohjoisosassa.

17.21: Israel: Viime päivät Gazan maasodan "intensiivisimpiä"

Israelin armeijan mukaan viimeksi kuluneet päivät ovat olleet Israelin Gazan maahyökkäyksen "intensiivisimpiä".

Taistelut Pohjois-Gazan Shejaiyassa ja Jabaliassa ovat olleet ankaria, kuvailee Israelin armeijan tiedottaja viestipalvelu X:ssä.

Shejaiyassa Israel väittää tuhonneensa Hamasin panssarintorjuntaa, rakettien laukaisupaikkoja ja hyökänneensä tunneleihin.

Tietoja ei ole vahvistettu.

14.59: Britannia harkitsee lääkinnällisen ja humanitaarisen avun lähettämistä Lähi-itään

Uutistoimisto Reuters kertoo Britannian harkitsevan sotilaallisen tukialuksen Britannia harkitsee sotilaallisen tukialuksen RFA Lyme Bayn lähettämistä Lähi-itään. 

Maihinnousualuksella voitaisiin toimittaa alueelle lääkinnällistä ja humanitaarista apua, kertoi maan puolustusministeri Grant Shapps tiistaina Gazan konfliktia koskevassa tiedotteessa.

– Harkitsen, voisiko RFA Lyme Bay tukea lääkinnällisen ja humanitaarisen avun toimittamista, Shapps sanoi. .

13.12: YK: Turvavyöhykkeitä on mahdotonta perustaa Gazaan

YK:n mukaan Gazan kaistalle on mahdotonta perustaa niin kutsuttuja turvavyöhykkeitä, joille siviilit voisivat paeta Israelin pommituksia. YK:n lastenjärjestö Unicefin edustaja James Elder arvioi tilannetta toimittajille videolinkin välityksellä Kairosta.

Israel on laajentanut sotilasoperaatiotaan Gazan eteläosiin, jonne monet palestiinalaiset ovat siirtyneet jouduttuaan jättämään kotinsa Israelin ilmaiskujen raunioittamassa pohjoisessa Gazassa.

09.29: Jo 63 media-alan työntekijää on kuollut Israelin ja Hamasin taisteluissa

Tähän mennessä ainakin 63 toimittajaa ja media-alan työntekijää on kuollut Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisissä taisteluissa lokakuun alun jälkeen. Asiasta kertoo lehdistönvapausjärjestö Committee to Protect Journalists (CPJ) verkkosivuillaan.

CPJ:n mukaan kuolleista toimittajista selvä valtaosa eli 56 on palestiinalaisia, mutta joukossa on myös neljä israelilaista sekä kolme libanonilaista. Lisäksi yli kymmenen on haavoittunut, kolme toimittajaa on kadonnut ja 19 on pidätetty.

Israel on järjestön mukaan kertonut kansainvälisille medioille, ettei se voi taata toimittajien turvallisuutta Gazan kaistalla operaationsa aikana.

05.58: Israel sanoo surmanneensa noin kaksi siviiliä jokaista kuollutta Hamas-taistelijaa kohden

Israel on surmannut Gazan kaistalla noin kaksi siviiliä jokaista kuollutta Hamas-taistelijaa kohden, sanovat Israelin asevoimien virkamiehet.

Virkamiesten mukaan Israelin asevoimat hyödyntää korkean teknologian kartoitusohjelmistoa, jolla se pyrkii vähentämään muiden kuin taistelijoiden kuolemia.

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan taisteluissa Gazan kaistalla on kuollut kaikkiaan jo noin 15  900 ihmistä.

Kun virkamiehiltä kysyttiin mediatiedoista, joiden mukaan noin 5  000 Hamas-taistelijaa olisi saanut surmansa, yksi virkamiehistä sanoi lukujen pitävän enemmän tai vähemmän paikkansa.

Lähde:STT

05.11: WHO: Israel käski tyhjentämään lääkintävaraston eteläisessä Gazassa - Israel kiistää

Israel on käskenyt Maailman terveysjärjestöä (WHO) tyhjentämään eteläisessä Gazassa sijaitsevan avustusvarastonsa taisteluiden alta. Asiasta kertoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter).

Tedrosin mukaan Israelin asevoimat käski järjestöä poistamaan tarvikkeet lääkintävarastostaan 24 tunnin sisällä. Määräyksen mukaan varastorakennus on päätymässä käyttökelvottomaksi maaoperaatioiden seurauksena.

Samalla Tedros vetosi Israeliin, että se peruisi määräyksensä.

Israelin puolustusministeriön alainen COGAT-virasto kiisti X:ssä Israelin pyytäneen WHO:ta evakuoimaan varastonsa. (Lähde: AFP)

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Maaanantai 4. joulukuuta tapahtumia:

20.23: Tietoliikenneyhteydet Gazassa jälleen poikki 

Gazan kaistalla katkaistiin tietoliikenneyhteydet jälleen samantien, kun vika oli juuri saatu korjattua.

Asiasta tiedotti maanantaina palestiinalainen teleyhtiö Paltel. 

– Valitettavasti joudumme ilmoittamaan, että Gazan kaistaleen viestintä- ja internetpalvelut on katkaistu kokonaan, koska aiemmin uudelleen kytketyt pääväylät katkaistiin jälleen, yhtiö kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat