Mainos

Fredi maksoi velkansa Oivan portsarille

11:53

Kolmannella linjalla kaikui tänään Fredin vuonna 1968 levyttämä kappale Kolmatta linjaa takaisin. Mies itse palasi hittibiisinsä kotikulmille ja houkutteli paikalle satoja nostalgian nälkäisiä ihmisiä.

– Kolmas linja on edelleen olemassa ja nyt ollaan täällä, ei sitä koskaan tiedä mitä tapahtuu, mietiskelee Fredi yli 40 vuotta kappaleen synnyn jälkeen.

Vähän haikeissa, mutta iloisissa tunnelmissa oli mukana niin nuorta kuin vanhaakin kalliolaista ja muualta tullutta. Ravintola Oivan portsarin taskut pullottivat, sillä yksi jos toinenkin seurasi Fredin esimerkkiä ja maksoi velkansa. Tempaus oli osa Kallio Block Party -tapahtumaa.

Päiviö Pyysalo ohjasi videon kappaleesta MTV:lle 70-luvun alussa ja silloin täällä tallailin samoilla kulmilla. Olen miettinyt monta kertaa, onko tässä Juha Vainion sanoituksessa kyse laitapuolen kulkijasta, joka kuitenkin haaveilee vielä näyttävänsä muille. Kappale on kuitenkin lempeä, eikä missään nimessä katkera, Fredi kertoo MTV3:lle.

– Muistan kun sitä nauhoitettiin studiossa, niin tuottaja sanoi, että laulan sen vähän liian hienostuneesti. Laita siihen vähän elämää ja jätkämäisyyttä ja minähän laitoin. Kerran kaksi lauloin ja siinä se oli.

Laulun sanat muuttuivat todeksi

Kolmatta linjaa takaisin -kappaleessa Fredi laulaa maksavansa Oivan portsarille lantin, jonka velkaa jäi. Tänään niin myös tapahtui ja samaa esimerkkiä noudattivat kymmenet muut. Laulun sanat muuttuivat siis todeksi, vaikka itse asiassa ravintola Oivassa ei nykyään ole enää portsaria.

– Kyllä on kolikoita tullut oikein urakalla, mutta eivät nämä minun taskuuni jää, vaan yhteiseen kassaan laitetaan, sanoo kesätöitä karaokebaarissa paiskiva Markku Hirvonen.

Portsarin roolia tänään vetänyt mies kertoo asuvansa Kainuussa, vaikka on entinen Kallion kundi.

– Kolmatta linjaa soi Oivassa illasta toiseen ja täällä Kalliossa on aina elämää. Kun Fredi antoi eka lantin, niin sen jälkeen rynnistivät muut. Hirveän ihanaa olla täällä tänään töissä, Hirvonen kertoo.

70 vuotta Kolmannella linjalla

Mukana menossa oli tänään myös pariskunta, joka todella tuntee Kallion kadut ja kulmat.

– Olen asunut täällä Kolmannella linjalla 70 vuotta ja täytyy sanoa, että pois en muuta. Täällä on sellaista toverihenkeä, että jos tappelussakin on kerran lyöty, niin kysytään, että riittääkö jo. Ja jos vastapuoli sanoo, että riittää, niin sitten lyödään kättä, naureskelee Kalervo Korjus.

Vaimo Ritva Korjus muutti Leppävaarasta Kolmannelle linjalle 40 vuotta sitten.

– Jos tämä kaupunginosa nyt on trendikäs, niin trendikkyydestä ei ollut tietoakaan 70-luvulla. Töölö oli silloin hieno paikka ja tämä oli työläisten kaupunginosa. Tätä sanottiin rupuisaksi ja väkivaltaiseksi alueeksi, mutta sitä se ei minusta kyllä ollut. Pois en täällä muuta, kuolema vain minut erottaa Kalliosta, sanoo Ritva Korjus

Nuoruusaika on jäänyt taa

Myös Eeva Turunen liikuttui nähdessään Fredin ensi kerran livenä.

– Asuin täällä jo ennen kuin koko kappaletta oli levytetty. Tuli niin paljon kotoisia muistoja mieleen tuosta Fredin vetämästä kappaleesta. Ja kun Fredi tuli tähän Oivan ovelle antamaan portsarille lantin, niin siskoni nappasi miehen kaulasta kiinni, nauraa Eeva Turunen hienon aurinkohattunsa alta.

Turunen kaipaa alueelle vain vanhoja yleisiä saunoja ja muutamia puutaloja, mutta aika mennyt ei koskaan enää palaa.

– Se kaveri tässä laulussa, josta tuli sitten legendaarinen hitti, tajuaa, että nuoruusaika on jäänyt taa ja niin sen täytyy ollakin, mietiskelee Fredi ja kiiruhtaa lavalle esittämään Kolmatta linjaa takaisin ties monennettako kertaa.

Aiheesta lisää Kymmenen uutisissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.