Fortumin nousun ja tuhon laskun loppusumma hirvittää: "Kyllähän tässä kassa kilisee aika kovaa"

9:41
Ylen Linda Pelkonen, Ilta-Sanomien Timo Haapala ja MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki keskustelivat Fortumin Uniper-tappioista Pöllöraadissa.

Fortumin Uniper-kaupat tulevat suomalaisille kalliiksi, mutta unohtaa ei tule myöskään Fortumin 5,5 miljardin investointeja Venäjälle, pohtivat keskustelijat Uutisaamun Pöllöraadissa.

Fortum kertoi aiemmin tällä viikolla, että Saksan valtio hankkii siltä kaikki Uniper-osakkeet puolella miljardilla eurolla. Fortum oli maksanut osakkeista yhteensä yli seitsemän miljardia euroa.

– Onhan tämä iso moka. Ei sitä voi kiistää. Ja se, että ei tajuta, että Venäjä ei välttämättä ole ikuisesti tuottamassa kaasua ja kaikkea energiaa Eurooppaan, siinä tilanteessa, kun Venäjä on jo hyökännyt Krimille 2014 ja sotatila on jo päällä, sanoo Yle Puheen Politiikkaradion Linda Pelkonen.

– Uskomatonta, että siinä tilanteessa ei tajuttu, että riskit voivat eskaloitua. Tai sitä, että Eurooppa voi asettaa pakotteita Venäjää vastaan.

Pelkosen mielestä kyseisenkaltainen tilanne olisikin pitänyt osata ennakoida.

– Kyllähän tässä kassa kilisee aika kovaa. Nyt puhutaan Fortumin kohdalla näistä 6,5 miljardin euron tappioista, jotka tulivat tästä Uniper–Saksa-retkestä, mutta kannattaa muistaa, että Fortumilla on noin 5,5 miljardia kiinni Venäjällä, toteaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

– Eli voi olla, että loppusummassa puhutaan noin yhdestätoista miljardista, kun vielä yritetään päästä Venäjän-investoinneista eroon. Ne neuvotteluthan ovat loppusuoralla. Summa on ihan valtava.

Linda Pelkonen muistuttaa, että loppusumma voisi olla vieläkin pahempi.

– Kyseessä on kuitenkin yritys, joka teki päivässä sata miljoonaa euroa tappiota. On siis tosi hyvä, että Uniperista päästiin eroon.

– En tiedä, milloin politiikkaan ja talouteen tuli tämä uusi luku. Ennen sadat miljoonat olivat kovia lukuja ja niistä tapeltiin. Nyt taas hurahtelevat miljardit silmissä, Lehtimäki sanoo.

Katso Pöllöraadin Fortum-keskustelu kokonaisuudessaan artikkelin yläosassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja