Fortum valmistautuu vetäytymään Venäjältä – tavoitteena myydä maassa sijaitsevat voimalaitokset

Suomalaisyritysten menetykset Venäjällä jatkuvat vielä Fortumin miljardien jälkeen – on lähinnä yksi keino lähteä itänaapurista 2:07
Kuun alussa uutisoimme, että suomalaisyritysten menetykset Venäjällä jatkuvat vielä Fortumin miljardien jälkeen – on lähinnä yksi keino lähteä itänaapurista

Energiayhtiö Fortum valmistautuu vetäytymään hallitusti Venäjältä. Yhtiön ensisijainen vaihtoehto on yhtiön Venäjän-toimintojen myynti, sanoo toimitusjohtaja Markus Rauramo.

Fortumin tytäryhtiö Uniperin venäläisen tytäryhtiö Unipron myynnin odotetaan myös jatkuvan mahdollisimman pian. Rauramon mukaan Fortumin tavoitteena on myydä yhtiön omat Venäjällä sijaitsevat voimalaitokset.

Fortumilla on yhdessä tytäryhtiönsä Uniperin kanssa yhteensä 12 voimalaitosta ja noin 7 000 työntekijää Venäjällä.

Rauramo ei tässä vaiheessa arvioi sitä, kauanko Venäjältä vetäytyminen voi kokonaisuudessaan kestää eikä sitä, onko myyntiin laitettavista laitoksista ollut jo kiinnostusta.

– Historiallisesti voimalaitokset ovat hyvin investoituja ja meidän voimalaitokset ovat olleet Venäjän tehokkaimpia. Niihin on kohdistunut positiivista kiinnostusta kautta aikojen, hän sanoo MTV Uutisille.

Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto painui tammi–maaliskuussa 438 miljoonan euron tappioksi, kun se vuotta aiemmin oli ollut liki 1,2 miljardia voitollinen. Syynä oli Uniperin tappio.

Venäjän hyökkäyssodan myötä koko Fortumin toimintaympäristö, markkinoista poliittiseen päätöksentekoon ja pakotteisiin, on ollut jatkuvassa muutoksessa.

– Se on aiheuttanut ennennäkemättömiä haasteita lyhyellä aikavälillä koko energiasektorille Euroopassa. Euroopan energiasektori on kriisissä, ja se luonnollisesti vaikuttaa merkittävästi myös Fortumiin, Rauramo sanoi.

Fortum keskeyttää kaikki uudet investoinnit Venäjällä –"Yhtiön tehtävä muutoksia" 5:06
Maaliskuussa Fortum kertoi keskeyttävänsä kaikki uudet investoinnit Venäjällä – "Yhtiön tehtävä muutoksia".

Kertoi aiemmin lopettaneensa venäläisten tytäryhtiöiden rahoittamisen

Fortum on jo aiemmin ilmoittanut lopettavansa uudet investoinnit ja venäläisten tytäryhtiöiden rahoituksen. Fortum on päättänyt myös lopettaa Fortum-brändin käyttämisen Venäjällä. Täysi vetäytyminen ja Venäjän-toimintojen myynti saattaa viedä aikaa, ja prosessi edellyttää viranomaishyväksyntää, Rauramo muistutti.

Pois on kuitenkin päästävä, Rauramo sanoi, vaikka Uniperin keskeinen markkina Saksa on vahvasti riippuvainen maakaasun tuonnista. Maan hallitus on toistellut, ettei irtautuminen venäläisen kaasun tuonnista ole heti mahdollista.

– On täysin selvää, että Euroopan riippuvuutta venäläisestä energiasta on vähennettävä ja että Euroopan on siirryttävä kohti omavaraisempaa energiajärjestelmää, Rauramo sanoi.

Fortum pyrkii löytämään keinoja vähentää, korvata tai muuttaa maakaasun käyttöä ja toimituksia sekä lyhyellä että keskipitkällä aikavälillä. Rauramo toivoi eurooppalaisilta hallituksilta tukea ja yhteistyötä.

– Yksin energiayhtiöt eivät tämänhetkisiä haasteita pysty ratkaisemaan, vaan tilanne vaatii tiivistä yhteistyötä hallitusten välillä sekä hallitusten ja yritysten välillä. Energia-ala tarvitsee poliittisilta instituutioilta avoimuutta, suuntaviivoja ja näkyvyyttä toivotulla tiellä eteenpäin pääsemiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat