Mainos

Fortum ryhmitteli liiketoimintansa viiteen osaan

Valtion energiayhtiöiden IVO:n ja Nesteen niputtamisessa syntyneen Fortumin uusi konsernirakenne lyötiin lukkoon tiistaina. Yhtymän hallintoneuvosto hyväksyi suunnitelmat, joiden myötä IVO:n ja Nesteen nykyiset toiminnat ryhmitellään viiteen eri liiketoimintaan. Jaottelussa ei ole mitään yllättävää. Fortumin perustan muodostavat öljy ja kaasu sekä sähkö ja lämpö eli Nesteen ja IVO:n pääliiketoiminnat. Rakennelman kolme muuta osaa ovat käyttö ja kunnossapito, engineering sekä kemia.

Öljy- ja kaasu sekä kemia raportoivat Fortumin johtoryhmän jäsenelle, Nesteen toimitusjohtaja Jukka Viinaselle. Sähkö- ja lämpö, käyttö- ja kunnossapito sekä engineering raportoivat IVO:n toimitusjohtajalle Kalervo Nurmimäelle.

Fortumin pääjohtajan Heikki Marttisen mukaan liiketoimintojen ryhmittelyyn vaikutti vahvasti yhtymän tämän vuoden aikana odotettavissa oleva listautuminen.
-Tavoitteenamme oli luoda selkeä konsernirakenne, joka viestii ulospäin Fortumin toimialat, Marttinen sanoi aikataulustaan venyneen hallintoneuvoston kokouksen jälkeen.

Uudella liiketoimintarakenteella haetaan luonnollisesti myös synergiahyötyjä. Marttinen kertoi, että etenkin Nesteen ja IVO:n engineering -toimintojen kokonaisuus sisältää päällekkäisyyksiä, jotka pyritään purkamaan. Tehokkuutta toivotaan lisää myös markkinointiin, jossa tavoitteena on saada Nesteen ja IVOn asiakkaat käyttämään koko yhtymän tuotteita, niin öljyä ja kaasua kuin sähköä ja lämpöäkin.
-Esimerkiksi Nesteen huoltoasema-asiakkaat voisivat ostaa myös IVO:n sähkö- ja lämpöpalveluja, Marttinen toteaa.

Henkilöstö vähenee

tulevina vuosina Uusi konsernirakenne on lähtölaukaus kehitykselle, jonka myötä Fortumin henkilöstömäärä supistuu lähivuosina tasaista tahtia. Marttisen mukaan liiketoimintojen ryhmitys karsii yhtymän palkkalistoilta joitakin satoja ihmisiä, ja jatkossa rivien harveneminen jatkuu. Fortumin työntekijämäärä liikkuu nyt 17 000 tietämillä.
-Mitään suuria saneerauspaineita meillä ei kuitenkaan ole. Vähennykset toteutuvat pääosin luonnollisen poistuman kautta, Marttinen korostaa.

Fortumin liiketoimintarakennekin saattaa kokea vielä muutoksia. Nesteen liimahartsien valmistukseen nojaava kemianbisnes on rakennelman outo lintu, joka ehkä myydään pois sopivan ostajan ilmaantuessa. Myös mahdollisia liittoutumia voidaan Marttisen mukaan tutkia.
-Kemia on ja ei ole myynnissä. Se jää varsinaisten liiketoimintafocuksen ulkopuolelle, mutta näillä näkymin pyrimme kehittämään myös sitä. Toki voimme harkita myyntiäkin, jos asia tulee ajankohtaiseksi, Marttinen toteaa.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja